Lična arhiva
Folklorna grupa "Gavrilo Princip" pri SNO Sidnej 1971.

Prateći dešavanja na društvenim mrežama često nas prijatno iznenade i probude nostalgiju na prošla vremena objave o ljudima i događjima koji su svojevremeno pisali istoriju srpskih doseljenika na australijskom kontinentu.

Nedavno je tako osvanula fotografija iz albuma Ljubomira Subotića iz Sidneja, koja datira iz 1971. godine, a na kojoj su članovi folklorne grupe “Gavrilo Princip”.

Ovaj ansambl pri Srpskoj narodnoj odbrani iz sidnejskog Kenli Vejla, još pre više od pola veka je širio lepotu naše kulturne baštine u multikulturnoj Australiji.

Grupu su sačinjavali: Ljubomir Subotić, Branislav Mitrović, Rade Tasić, Tomislav Sinđelić, Slavko Mitrović, Milica Sladojević, Jadranka Novaković, Dana Popović, Violeta Pavlović, Anđelija Subotić, Nikola Bararon, Nada Stoiljković, Liljana Popović, Milena Vujanović, Lenka Bararon, Vera Stoiljković i Stelian Verišan.

Prvi nastup jedne srpske folklorne grupe na australijskoj televiziji 1964.

Podsetimo da je folklorna grupa SNO na najradosniji hrišćanski praznik, Božić 7. januara 1964. godine u TV prenosu na Kanalu 7 u Sidneju, širokoj australijskoj publici prikazala božićne običaje kod Srba, a događaj se smatra prvim nastupom jedne srpske folklorne družine na nekoj od ovdašnjih televizijskih stanica.

U toj emisiji su učestvovali: Milivoje, Miroslav i Nada Ilić, Ljubica Pešić, Vasilija Silja Sabov, Mile Stanković, Milan Nidžović, Mile i Olga Veličković, Dušan Rsovac, Slavko Rosić, Nikola Nikolić sa setrom Bubom i Milena Mima Nešić, kao i muzičari Ljuba Pavlović, Milutin Bratković sa sinom Aleksandrom i Bogdan Panić, a kao gost Miša Lakajev.

Ne sme se zaboraviti i da su upravo članovi folklorne i kulturno – prosvetne sekcije Srpske narodne odbrane u Kenli Vejlu, duet Slavko Rosić i Dušan Rsovac, solo pevač Bogdan Panić, kao i članovi narodnog orkestra pod upravom Aleksandra Bratkovića, početkom 1961. snimili u Sidneju prvu gramofonsku ploču sa srpskim pesmama u Australiji.

Na tom albumu našle su se pesme: “Uželeh se majko Beograda”, “Pokraj puta”, “Moj čardače”, “Sunčev zračak”, “Zlatan prsten” i druge, kao i Beogradsko i Obrenovačko kolo.

Tokom prohujalog vremena kroz folklorno društvo “Gavrilo Princip” prošlo je na hiljade mladih folkloraša, koji su prenosili i čuvali našu igru i pesmu na ovim prostorima, a to su, kao i danas, radile i desetine drugih grupa pri našim organizacijama, klubovima i crkvenim opštinama širom Petog kontinenta.

Slavko Rosić i Dušan Rsovac snimili su prvu srpsku gramofonsku ploču u Australiji 1961.

Uvereni smo da će tu misiju i u budućnosti nastaviti današnje generacije folkloraša, pevača i muzičara, kao što su to pre pola veka i više činili njihovi prethodnici.Veliki jubilej
SNO je osnovana 8. oktobra 1908. u Beogradu, a prvi predsednik bio je general Boža Janković. U Australiji su temelji SNO postavljeni 24. maja 1951, a prvi dom u Kenli Vejlu svečano je otvoren polovinom juna 1965.

Pozorišna i folklorna grupa “Gavrilo Princip”, pri SNO, pokrenuta je 1960, a pravi ”zamah” aktivnosti počeo narednih godina.

Jubilarna proslava 50. godina od otvaranja prvog srpskog doma u pregrađu Kenli Vejl održana je 13. juna 2015, u prisustvu više stotina folkloraša raznih generacija. Oni su tada obeležili i pola veka plodonosnog rada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here