J.Dinić
Aleksandar Branković (u sredini) sa muškom grupom Folklornog ansambla Oplenac

Folklor – tradicionalna umetnost! A kada se ta umetnost razvija i neguje, ona postaje moćna lepota jednog naroda. Baš po tome je Srbija bogata.

Narodna pesma i igra su glavna osnova našeg naroda, što se najbolje oslikava i unutar srpske zajednice širom Australije.

U subotu svečani koncert tri grupe

U subotu, 9. marta u Srpskom centru “Sveti Sava” u Vudvil Parku u Adelajdu, Ansambl “Oplenac” biće domaćin velikog zajedničkog koncerta tri srpske folklorne grupe. 

– U subotu sa početkom u 7.30 uveče održaćemo svečani koncert tri srpska ansambla. Dolaze nam folkloraši “Avale” iz Melburna sa kojima “Oplenac” sarađuje već pet godina, a po prvi put gosti će nam biti i članovi “Morave” iz Brizbejna. Na repertoaru će biti 15 koreografija, a potom sledi i zabava za sve goste. Mnogo je grupa koje žele da dođu kod nas, jer smo svuda poznati po gostoprimstvu – kaže Branković.

“Anine zvezdice” očarale Sidnej

Žensku pevačku grupu “Oplenac” vodi Ana Nedeljković Branković, magistar etnomuzikologije, odsek za narodno pevanje na Mokranjcu, koja je diplomirala na flauti i vodi pevačke grupe još od 2004. godine. Ana vodi i dečiji hor “Anine zvezdice”, koji je osvojio srca posetilaca sidnejskog festivala.

– U Sidneju sam prvi put nastupila sa dve grupe – ženskom pevačkom grupom i dečijim horom”Anine zvezdice”. Oduševljena sam festivalom, lokacijom, gostoprimstvom – kaže Ana za “Vesti”. – Iako je prvog dana vreme bilo jako loše, to nije pokvarilo našu želju da se što bolje predstavimo, a i publika je bila veoma uporna i zbog kiše nije odustala od uživanja u programu. Obe grupe su predstavile srpsku zajednicu Adelajda u najboljem svetlu i jako sam srećna što smo imali priliku da nastupimo u centru Sidneja i predstavimo srpsku kulturu.

Izvor:
J. Dinić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here