Cvetković: Prodati “Telekom” u 2010.

0

Smatra da nije sve tako crno u Srbiji: Premijer Mirko Cvetković
 

Premijer Cvetković je rekao da je ukidanjem monopola na fiksnu telefoniju ove godine "otvorena suštinska mogućnost i potreba privatizacije Telekoma".

 

"Telekom će se prodavati na tenderu. Inače, ja sam bliži modelu da se jedan deo Telekoma sada proda, a drugi deo bih zadržao u državnom vlasništvu", rekao je Cvetković u intervjuu za "Politiku".

 

Pada naftni monopol, bez obzira šta traže Rusi

Srpski premijer je najavio da će 31. decembra biti ukinut monopol na tržištu nafte i naftnih derivata, bez obzira na moguće protivljenje ruskih partnera u vlasinštvu NIS-a. Rusi, naime, lobiraju da monopol ostane na snazi, što Cvetković razume, ali ističe da u Vladi Srbije za to nema razumevanja.

Cvetković je rekao i da Srbiji ne preti grčki scenario, jer, prema njegovim rečima, Srbija nije u situaciji kao Grčka, koja je "trošila više nego što je mogla u dužem periodu".

 

"Situacija oko javnog duga i njegove kontrole je potpuno jasna. Naš javni dug se isključivo odnosi na zaduživanje za infrastrukturne projekte. Mi jesmo povećali javni dug u 2009. i on je došao na 32 odsto. Ali, zaboravlja se da je deo javnog duga preusmeren u rezerve budžeta", rekao je Cvetković.

 

On je objasnio da u Srbiji postoje rezerve – budžetske pare u devizama, sklonjene sa strane.

 

"Ta rezerva u ovom trenutku iznosi oko pola milijarde evra. Prema tome, mi smo za toliko povećali dug, ali ga nismo potrošili nego ostavili u rezervi", naveo je Cvetković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here