Cvetković u sukobu interesa

0

Premijer Mirko Cvetković nije jedini funkcioner u sukobu interesa

  

Na mestu savetnika JAA se nalazi premijerov sin Aleksandar, piše beogradski dnevnik "Alo“.

Poslovodstvo „Politike“ je, kako piše list, svojim honorarnim saradnicima u novembru saopštilo da su dužni da sklope ugovor sa JAA preko kojeg će ubuduće primati honorare.

„Rečeno nam je da će honorari biti manji od postojećih koji su oko dvadesetak hiljada dinara. U strahu čekamo 25. decembar kada treba da dobijemo prva primanja preko JAA“, rekao je za jedan od honoraraca, koji zbog najavljenih otpuštanja nije želeo da mu se objavi ime.

 

Cvetković nije jedini republički funkcioner koji se našao u sukobu interesa. Pre njega, u sukobu interesa našli su se ministar energetike Petar Škundrić i savetnik predsednika Srbije Nebojša Krstić.

 

Prijave protiv premijera

 

Nekoliko stalno zaposlenih novinara, koji sumnjaju da je početak poslovanja preko JAA samo prečica da bi deo njih dobio otkaz, protiv premijera Cvetkovića su podneli prijave Republičkom odboru za sprečavanje sukoba intreresa i Agenciji za borbu protiv korupcije.

To će za sada, po svemu sudeći, ostati mrtvo slovo na papiru, pošto te dve institucije 1. januara jedna drugoj treba da predaju svoje nadležnosti.

„Održali smo sednicu, ali to pitanje nismo mogli tako brzo da stavimo na dnevni red. Sumnjam da će to biti urađeno i 28. decembra kada imamo poslednju sednicu, tako da će ova prijava verovatno ostati Agenciji za borbu protiv korupcije koja nas nasleđuje“, rekao je član komisije Slobodan Beljanski.

Ni predsednica Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, koja će početi sa radom od Nove godine, ne najavljuje brzo rešenje ove prijave.

„Ne možemo da ulazimo u materijalne stvari pošto još nismo počeli sa radom. Mirko Cvetković će kao i svi ostali funkcioneri imati priliku da se do 1. aprila izjasni šta će nastaviti da radi kako ne bi bio u sukobu interesa. Pozivam sve funkcionere da pročitaju odredbe zakona i provere šta smeju, a šta ne“, kaže Markovićeva.

Premijer Cvetković u JAA zvanično ima 5,62 odsto akcija, firma „Ces Mekon“ u kojoj je on bio savetnik 18 odsto, a firma „Konzorcijum“, za koju se ne može saznati pravi vlasnik, 62,8 odsto akcija. Prema podacima do kojih je „Alo!“ uspeo da dođe, provizija na bruto iznose honorara koju uzima agencija u kojoj poseduje akcije kreće se od sedam odsto pa naviše.

 

Direktor „Politika novine i časopisi a. d.“ Mira Glišić-Simić i pored našeg insistiranja juče nije bila dostupna za razgovor, a odgovore je izbegao i glavni i odgovorni urednik „Politike“ Dragan Bujošević. I pored toga od novinara tog lista uspeli smo da doznamo da ova državna kuća ima više od 150 honoraraca, tako da će JAA od njihovih skromnih primanja mesečno zarađivati preko 200.000 dinara.

 

U kabinetu premijera tvrde da Cvetković nije u sukobu interesa i da je upravljačka prava u JAA „preneo na nepovezano lice“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here