Tanjug/AP

Vojska Srbije je primetila dejstva vazduhoplova sa posadama i bez posade i dronova sa izviđačkim namerama prema Srbiji bez prelaženja granice – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon senice proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije i dodao da je to je pojačano iz svih smerova

Predsednik je istakao da ima mnogo izazova i da su velike snage u regionu i da je bilo i izviđanja albanskih “barjaktara”.

Analiza rada

– Primećeno je podizanje albanskih “bajraktara” iz pravca Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara sa namerom izviđanja pozicije Vojske Srbije. Takođe švedsko-nemački avioni su radili snimke, ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom Srbije, ali prave veoma precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga na terititoriji centralne Srbije – kaže Vučić.

On je objasnio da je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostaci i šta je to neophodno da se ispravi, kao i da se analiziraju bezbednosne pretnje i situacija u regionu. Istakao i da ima mnogo izazova i kako je rekao, velike snage su okupljene u regionu.

– Jedanput ili dva puta godišnje imamo te sastanke i na njima analiziramo sve nedostatke i šta je to što je neophodno da ispravimo u našem radu i takođe analiziramo bezbednosne pretnje, analiziramo situaciju u regionu. U skladu sa tim donosimo i odluke. Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije se modernizuju, uvećavaju i unapređuju kao i ubojna sredstva – rekao je Vučić.

Vučić kaže da “mnogo izazova imamo”, da su velike snage okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na KiM, što je 4534.

Modernizacija

– Računamo na dobru saradnju sa Kforom i NATO i verujemo da će doprineti stabilizaciji prilika na KiM. Imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH koje su pojačane nečim što je novina, to su strateške rezerve koje je postavila EU i one ne nalaze se na toj teritoriji već na teritoriji susednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske.

Takođe uvereni smo da ni na koji način neće biti upotrebljene protiv bilo Srpskog naroda, bilo Srbije – rekao je Vučić.

Veruje da će pripadnici NATO doprineti stabilizaciji prilika na KiM.

Dodao je da ono čime nisu zadovoljni, to je popuna, odnosno broj ljudi, naročito na severu Srbije, u Beogradu i Vojvodini.

– Oprema Vojske Srbije se modernizuje, ali nismo zadovoljni popunom ljudi na severu zemlje, imamo mnogo izazova – rekao je Vučić i dodao da su velike snage okupljene u regionu.

Kaže da se mnogo novca ulaže u VS, da su primanja vojnika nikad veća.

– Srbija želi mir, uvek će želiti mir i čuvaće ga, ali da bismo mogli da ga sačuvamo, moramo da imamo jaku vojsku koja će da odvrati svakog potencijalnog neprijatelja. Tražimo najviši stepen pripremljenosti, morala i osposobljenosti za potencijalnu odbranu zemlje i za sveukupno odvraćanje agresora – kazao je on.

Pomoć državi

Vučić kaže da će nastaviti da se radi ubrzano, više i bolje i da bude mnogo jasnija poruka odvraćanja potencijalnog agresora na našu zemlju.

– Moraće da rade bolje i naše fabrike namenske industrije, da dalje povećavamo ljudstvo u Vojsci Srbije, ali ne na pozicijama sekretara i sekretarica već onih koji mogu da nose pušku i pomognu zemlji u svojoj odbrani – istakao je predsednik.

O litijumu

Predsednik kaže da se neće dozvoliti da Srbija izvozi litijum već litijumske baterije ako to uopšte bude moguće, kako bi suštinu vrednosti zadržali i doveli ekonomski napredak u našoj zemlji.

– Ponosan sam što se i ja borim za to – rekao je i istakao da je njegov posao da vodi zemlju i narod u bolju budućnost.

Poručio je da Srbija mora da ima dobru ekonomiju, fabrike u zemlji, kao i da mora da nastavi sa industrijalizacijom.

– Ja ću svoj posao da nastavim da radim i to besplatno – kazao je Vučić.

Težak rad

Analizira se, kaže Vučić, ceo slučaj terorističkog napada ispred Ambasade Izraela u Beogradu i potencijalne greške, ali da do sada one nisu ustanovljene. Dodao da je mnogo težak taj rad.

– Teško je uvek ispratiti sve, ali se trudimo da to uradimo i ovoga puta su naše snage uspele neutrališu teroristu i neprijatelja – rekao je istakavši da nije bilo moguće imati dokaze da neko priprema terorističko delo. Dodao da tužilaštvo, a ne BIA, može da hapsi samostalno.

– Da se pitala samo BIA i MUP, odavno bi bili iza rešetaka – kaže on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here