EPA/Jim Lo Scalzo
Henri Kisindžer

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da bi Balkan bio stabilniji i manje ljudi bi se iselilo iz BiH da je američka administracija poslušala Henrija Kisindžera da Srbe, Hrvate i Bošnjake ne gura u istu državu.

“Takođe, svako bi u BiH raspolagao svojom imovinom, kreirao bi investicije, jedni drugima ne bi zabijali klipove u točkove, mada to Srpska nije radila. Kisindžer je sigurno dugoročno bolje video situaciju u BiH nego američka administracija”, rekao je Stevandić, prenela je RTRS.

Nekadašnji šef Stejt departmenta i Saveta za nacionalnu bezbednost, te američki državni sekretar Henri Kisindžer preminuo je u 100. godini.

Kisindžer je u intervjuu američkom novinaru Čarliju Rouzu pre 13 godina kritikovao američku politiku na Balkanu, navodeći da se Amerika ponaša kao da silom pokušava da vrati Srbe u nekakvu mitsku Bosnu, koja nije postojala nikada u istoriji.

“Ne postoji ‘bosanski’ jezik, ne postoji ‘bosanska’ kultura. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba, veštački stvorena u bivšoj Јugoslaviji i glupavo priznata kao država od zapadnih sila”, govorio je Kisindžer.

On je naveo da su se Srbi 600 godina borili da njima ne vladaju muslimani i upitao zato SAD krši vlastito načelo samoodređivanja naroda i zašto ih mediji nazivaju “srpskim separatistima”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here