EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI
Džo Bajden

Sjedinjene Države su u delikatnoj situaciji, treba da se pripreme za dugotrajnu sistemsku borbu sa Kinom i pokušavaju da se ne konfrontiraju previše sa Rusijom, ocenjuje Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije povodom samita američkog i ruskog predsednika.

– Sa Trampom je to bilo nešto drugačije, to je biznismen koji se našao u spoljnoj politici i nije uspevao da uradi ono što je hteo. Kongres ga je stavio pod svoje, nije uspeo da preokrene odnose sa Rusijom – rekao je Zečević.

S druge strane, kako je dodao, susret je istorijski, jer se istorijske okolnosti u svetu menjaju.

– Sjedinjene Države su u delikatnoj situaciji. Nekada je SSSR bio glavni rival, a Rusija to više nije. SAD treba da se pripreme za dugotrajnu sistemsku borbu sa najvećim rivalom, a to je Kina. Čini mi se da pokušavaju da se ne konfrontiraju previše sa Rusijom – ocenjuje Zečević.

Smatra da je loša strana politike SAD u prethodnom periodu bilo to što su okrenuli Rusiju prema Kini, ali i Kinu prema Rusiji, primenjujući oštru komercijalnu politiku.

– Vidim da tu Bajden pokušava da primeni onu Napoleonovu taktiku, a to je da kad imaš više protivnika, prvo moraš da ih podeliš, pa da ih pobeđuješ jednog za drugim – objašnjava Zečević.

– Rusija više nema tu težinu kao SAD, ali im je bilo važno da pokažu da su veliki i da mogu ravnopravno da sede sa predsednikom SAD, tako da su zadovoljni – napominje Zečević.

“SAD i Rusija žele da izbegnu dalju trku u naoružanju”

Što se tiče usvojene zajedničke deklaracije o strateškoj nuklearnoj stabilnosti, Zečević kaže da dve zemlje žele da izbegnu dalju izrazitu trku u naoružanju.

Moguće je, kako je dodao, da je bilo i razgovora o Iranu, što će se videti narednih nedelja.

– Meni se čini da je ono što je Bajden govorio da želi stabilne i predvidljive odnose, to je nešto što pokušavaju da postignu strpljivim diplomatskim radom – kaže Zečević.

Smajlović: Severni tok 2 omogućio učtiv samit

Kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović rekla je u Dnevniku RTS-a da se čini da je Bajden hteo da kaže – ja nisam Tramp, ali da su stvari drugačije i da se ispostavilo da se nije mnogo toga promenilo u odnosu na prethodno vreme.

Sad je ovo bila potpuno druga atmosfera, kaže Smajlovićeva, ocenjujući da je susret bio uspešan.

– Jedan predsednik je rekao da je susret bio pozitivan, a drugi, Putin, da je bio konstruktivan – navela je Smajlovićeva.

Smatra da je bilo jasno da će susret biti uspešan kada su, nakon susreta Lavrova i Blinkena, SAD odustale od sankcionisanja firmi koje rade na “Severnom toku 2”.

– Mislim da je to i omogućilo tako učtiv samit – ocenjuje Smajlovićeva.

“Izbegnuta je mogućnost da Putin dominira nad Bajdenom”

Neobično je, kako je primetila, to što su obraćanja održana odvojeno.

– Ranije su Amerikanci bili ti koji su insistirali na zajedničkim konferencijama za štampu, jer se smatralo da su superiorni u javnim nastupima svojim, kako Bajden voli da kaže, autokratskim rivalima – navodi Smajlovićeva.

Posle Trampove i Putinove konferencije, kako je dodala, svi su ocenili da je Putin bolje prošao, a Bajdenovi ljudi su isključili mogućnost zajedničkog obraćanja.

– Izbegnuta je mogućnost da Putin dominira nad Bajdenom, to je jedan višak opreza – smatra Smajlovićeva.

Što se tiče Srbije i Zapadnog Balkana, Smajlovićeva smatra da nismo beznačajni.

– Mi smo jedno polje gde će Amerikanci i EU da kažu – evo sad smo zajedno – dodaje ona.

Ipak, sumnja da je na sastanku Bajdena i Putina bilo reči o Zapadnom Balkanu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime