EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
Papa Franja

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović ponudio je papi Franji da Crna Gora, odnosno njen glavni grad Podgorica, bude domaćin novom susretu poglavara Katoličke crkve i patrijatrha ruskog Kirila, što je papa prihvatio, piše portal podgoričkog Dana pozivajući se na svoja saznanja.

Sastanak pape Franja i ruskog patrijarha Kirila održan je na Kubi 12. februara 2016. godine. To je bio prvi takav sastanak u istoriji. Abazović je 10. oktobra prošle godine u Vatikanu razgovarao sa papom Franjom i tom prilikom sagovornici su se saglasili da su na istoj misiji i da svako na svoj način mora doprineti miru u teškim vremenima za celi svet.

– Predlažem da Crna Gora organizuje Vaš novi susret sa patrijarhom ruskim Kirilom, koji bi sigurno doprineo miru u svetu. Bili bismo dobri domaćini jer je Crna Gora primjer promocije dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti, uz baštinjenje civilizacijskih dostignuća –  rekao je tada Abazović. Njegova inicijativa naišla je na odličan prijem u Vatikanu i kod pape lično, piše portal.

– Odmah vam mogu reći da prihvatam poziv da Crna Gora bude domaćin novog susreta –  rekao je, navodi se, papa Abazoviću. Papa Franjo kaže da se uvek zalagao za razvijanje međureligijskog dijaloga, a svoje odnose s ruskim patrijarhom je ocenio kao veoma dobre. Papa i patrijarh su u Havani izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve.

U zajedničkoj deklaraciji oni su, takođe, pozvali svoje crkve da ne podržavaju dalji razvoj sukoba u toj zemlji.

“Tugujemo zbog sukoba u Ukrajini koji je već odneo mnogo života, pričinio bezbroj stradanja civilima i uvukao društvo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu. Pozivamo sve sukobljene strane da se vrate razumu, društvenoj solidarnosti i zalaganju za mir. Pozivamo naše crkve u Ukrajini da se trude da se postigne sloga u društvu, suzdržavanje od neprijateljstva i da se ne podržava dalji razvoj sukoba”, piše u zajedničkoj deklaraciji pape i ruskog patrijarha.

Inicijativa crnogorskog premijera ušla je u protokole Vatikana i tamošnje ministarstvo spoljnih poslova obaviće konsultacije sa Ruskom pravoslavnom crkvom oko eventualnog organizovanja susreta dvojice crkvenih poglavara. Da li će do tog susreta doći, i to u Crnoj Gori, zavisi od mnogo faktora, a jedan od njih je i rat u Uktrajini.

Susret pape Franja i patrijarha Kirila bio je planiran za mart prošle godine u Jerusalimu, ali je odložen. Ruska pravoslavna crkva je tada saopštila da se nada povoljnijim uslovima za susret.

– Čekaćemo povoljniji trenutak za taj događaj. Nedavni razgovor pape i patrijarha posredstvom daljinske komunikacije bio je veoma topao i srdačan i pomogao je da se razmotre najkritičnija pitanja. Ostala ćemo ostaviti za kasnije – saopštio je mitropolit volokolamski Ilarion, šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

On je ranije rekao da je susret patrijarha Kirila i pape Franje morao da bude odložen zbog onoga što se dešava tokom poslednjih meseci, kao i usled bezbednosnih i logističkih poteškoća u organizovanju takvog susreta i medijskog izveštavanja o tom događaju, piše Dan, a prenosi Tanjug.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here