EPA
Dritan Abazović

Novi parlamentarni izbori u Crnoj Gori najgora su i najopasnija opcija za izlaz iz teške političke krize u koju je ušla vladajuća koalicija. Jedno od rešenja za izlazak iz pat pozicije o kome se sve glasnije spekuliše je i temeljna rekonstrukcija vlade i preuzimanje premijerske funkcije od strane lidera URA Dritana Abazovića.

Izlaz iz trenutnog ćorsokaka se sa premijerom Zdravkom Krivokapićem sve manje vidi jer on insistira na smeni ministra pravde Vladimira Leposavića, što ne podržava Demokratski front.

Bolje i Abazović nego novi izbori

Crnogorski analitičar Igor Damjanović ocenjuje da ako ne bude bilo kompromisnog rešenja sa Zdravkom Krivokapićem, onda je bolje da se uđe u rekonstrukciju kabineta nego da se ide na izbore.

– Bolje je i da Dritan Abazović dođe na premijersko mesto, nego da se rizikuje povratak na vlast Mila Đukanovića i DPS – kaže Damjanović.

On napominje da je posle niza pokušaja da se dođe do nekog kompromisa, politička situacija u Crnoj Gori naelektrisana i ozbiljno nestabilna i da više nema mnogo prostora za manevar.

– U ovom momentu vlada na čelu sa Abazovićem bi bila bolja od ponavljanja izbora i takva vlada bi svakako bila bolja od produžetka sadašnjeg stanja, a to je “status quo”. Jer takav status vodi povratku DPS-a na vlast. Predsednik vlade Krivokapić ne odgovara na obaveze koje ima niti se uspostavio kao glas razuma ili glas pomirenja. Napravio je već previše grešaka pitanje je da li mnoge od njih i mogu da se isprave. U ovom momentu potrebno je da se spasi šta se spasiti može – smatra Damjanović.

DPS kontroliše svakog svog birača

Damjanović kaže da je ovaj ponedeljak bio jedan od najlošijih dana za vladu Crne Gore jer je premijer Krivokapić napustio sastanak sa liderima parlamentarne većine – Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem, a daleko od očiju javnosti sreo se sa predsednikom Crne Gore i DPS Milom Đukanovićem.

Damjanović navodi da se da se velika narodna pobeda na parlamentarnim izborima lako može obesmisliti, jer se pokazalo na izborima u Nikšiću da bivši režim kontroliše bukvalno svakog svog birača.

– Sporost i odsustvo najavljenih promena u velikoj meri izazivaju nezadovoljstvo kod naroda koji je glasao za promene, pa bi najgore rešenje bilo ponavljanje izbora. Vladi je potrebna ne samo rekonstrukcija već i promena komunikacije i uspostavljanje više poverenja među političkim faktorima i subjektima. Potrebna su nova i lica u vladi – ističe analitičar.

Podsećamo, drama u crnogorskoj vlasti usledila je posle zahteva premijera Zdravka Krivokapića za smenom ministra pravde Vladimira Leposavića jer je (5. aprila 2021.) komentarisao presudu za genocid u Srebrenici, ističući da je ona zasnovana na stavu Haškog tribunala koji je “kompromitovan” jer je “prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu”.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime