commons.wikimedia/Mark Harkin
Er Srbija

Iz Vlade Srbije i nadležnih ministarstava nema odgovora na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome kako će odgovoriti na postupak koji je pred institucijama Evropske unije pokrenula slovenačka aviokompanija “Adria Ervejs” zbog nezakonite državne pomoći koju Vlada Srbije dodeljuje svom nacionalnom avioprevozniku. Ovim povodom, ne oglašava se ni “Er Srbija”.

“To je bilo za očekivati i samo je bilo pitanje kada će i ko pokrenuti to pitanje” – ovako postupak protiv “Er Srbije” komentariše Predrag Vujović, bivši generalni direktor Jugoslovenskog aerotransporta (JAT), kompanije prethodnice “Er Srbije”.

Advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačkog avioprevoznika, izjavio je prethodno za “Insajder” da je “Adria Ervejs” “zabrinuta zbog pomoći koju je Srbija nezakonito dodelila Er Srbiji”, i da takvo postupanje “smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu”.

On je dodao da je pomoć “Er Srbiji” u vidu subvencija u suprotnosti sa lokalnim zakonima i propisima o državnoj pomoći, kao i da predstavlja kršenje međunarodnih obaveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Prema zakonima EU, zabranjena je državna pomoć nacionalnim avioprevoznicima, a Srbija se na pojedina ograničenja obavezala prema Sporazumu o otvorenom nebu.

“Jedna od ključnih tačaka tog sporazuma je ukidanje bilo kakvog monopola, odnosno subvencija od strane države bilo kojoj vazduhoplovnoj kompaniji. Mi smo prihvatili da toga više nema. Ko potcenjuje opomenu koja će verovatno uslediti, taj ne zna događaje”, kaže Vujović.

On navodi primer mađarske nacionalne aviokompanije “Malev”, koja je bankrotirala 2012. godine kada joj je Evropska komisija naložila da vrati državi subvencije od oko 130 miliona evra. Na slične primere u Grčkoj i Estoniji, čije su vlade finansirale i subvencionisale svoje aviokompanije, ukazuje i novinar Miša Brkić.

“Antitržišni zločin, a pod tim mislim na državne subvencije aviokompaniji koja je u većinskom vlasništvu države, ne zastareva. I ako neko prijavi državu Srbiju da je nezakonito finansirala aviokompaniju, država će morati da traži povraćaj tog novca u svoj budžet, a kompanija će kad tad to morati da vrati”, navodi Brkić.

“Er Srbija” je 2013. godine nasledila nekadašnji JAT, koji je bio u dugovima i na ivici bankrota. Nacionalna aviokompanija danas je u većinskom vlasništvu države koja ima 51 odsto, dok 49 odsto pripada “Etihadu”, kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ugovor između dve strane bio je proglašen za poslovnu tajnu – što je pod pritiskom javnosti i Poverenika za informacije od javnog značaja osporeno tek posle godinu dana.

Iako su državni zvaničnici negirali ocene dela stručnjaka da je ugovor štetan po Srbiju, država se ovim dokumentom obavezala da u “Er Srbiju” uloži mnogo više od arapskog partnera. Osim preuzimanja dugovanja bivšeg JAT-a od 230 miliona dolara, pristala je da uplati 90 miliona dolara samo u 2013. godini. U zajedničku kompaniju bespovratno je ulagala nekoliko puta na različite načine, dok je “Etihad” dao kredit, koji uz kamatu mora da se vrati.

1 COMMENT

  1. A ko odlucuje uopste o imena brendova po Srbiji majke ti? U svim zemljama se kaze, pise i govori „American/Turkish/German Airlines“ a u Srbiji „Air Serbia“ umesto „Serbian Airlines“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here