EPA

Ukrajina je počela sa korišćenjem francuske precizno navođene bombe vazduh-zemlja (AASM) 250 Hamer za napad na ruske položaje i objekte, navodi tportal.

Ukrajici su prvenstveno bacili ovu modularnu bombu proširenog dometa na ruske položaje u blizini koksare u Avdejevki. “Hamer”  bomba potom je bačena na objekat ruskih osvajača u selu Kozači Laheri, na okupiranoj teritoriji u Hersonskoj oblasti. Radi se o prilično skupom kompletu bombi koje deluju na dometu od 70 kilometara, kako navodi tportal.

Koje su njegove prednosti?

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je sredinom prošlog januara da će Pariz isporučiti Ukrajini nekoliko stotina kompleta za lansiranje precizno navođenih bombi Hamer. Već mesec i po dana nakon Makronovog saopštenja, Ukrajina je koristila prve bombe po ruskim položajima na okupiranim delovima Ukrajine.

Prvi čovek ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk objavio je snimak bombaškog napada uz natpis „Za decu Odese. Sa mržnjom, bez poštovanja“. Kako je kasnije razjašnjeno, meta napada bio je objekat ruske vojske u selu Kozači Laheri na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

Prema ukrajinskim vazduhoplovnim snagama, pre samog napada Hamer bombama, korišćena je bespilotna letelica za praćenje ruskih trupa. Ovaj metod najverovatnije je korišćen za određivanje tačnih koordinata lokacije neprijatelja.

Ova bomba može se ispustiti iz francuskih borbenih aviona „Rafal”, „Miraž” 2000D i “Miraž” F1. Tu su i američki F-16 i indijski “Tejas”. Međutim, ovih aviona nema na ukrajinskom ratištu, pa se smatra da su ukrajinski borbeni avioni morali da prođu odgovarajuće modifikacije.

Trenutne ukrajinske opcije lansiranja Hamera počivaju na dostupnim lovcima MiG-29 ili Su-27 i Su-24, ili čak Su-25 napadnim lovcima.

Zbog nedostupnosti platformi za lansiranje Hamera, stručnjaci veruju da su Ukrajinci pribegli najjednostavnijem rešenju. Naime, oni su odabrali unapred planirane ciljeve, sa koordinatama cilja učitanim pre poletanja aviona. Ipak, vojni analitičari su uvereni da će Hamer znatno poboljšati sposobnost ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva da izvodi udare vazduh-zemlja na položaje ruskih snaga.

Snabdevanje Ukrajine ovim kompletima moglo bi još i znatno da poboljša bezbednost ukrajinskih pilota u borbenim misijama, najviše zbog njihovog dometa, ali je teško predvideti da li će Pariz snabdevati one namenjene za teže bombe.

Hamer – pametno oružje

AASM 250 Hammer je komplet sa kombinovanim sistemom navođenja i raketnim motorom koji pretvara nenavođene bombe u precizno navođenu municiju. Sastoji se od prednjeg dela sa sistemom za navođenje i zakrilcima i zadnjeg dela sa akceleratorom namenjenim povećanju dometa leta.

Domet gađanja takve municije zavisi od visine lansiranja i početne brzine, međutim, prema zvaničnim podacima, kreće se između 15 i 70 kilometara. Reč je zapravo o pametnom oružju vazduh-zemlja za sve vremenske uslove koje je razvio Safran Electronics & Defense, a namenjeno je bliskoj vazdušnoj podršci i misijama udara duboko u neprijateljskoj pozadini.

Osnovna varijanta 250 Hamer, koju trenutno koriste Ukrajinci, podrazumeva korišćenje delova za navođenje i proširenje dometa pričvršćenih na nevođenu bombu od 250 kilograma.

Ova izvedba ima navođenje putem hibridnog inercijalnog navigacionog sistema (INS) ili pak putem GPS-a, a ostale varijante uključuju infracrveno ili lasersko navođenje, uz INS ili GPS za veću tačnost. Pored kompleta za bombe od 250 kilograma, sistem je dodatno razvijen za korišćenje bombi težine 125, 500 ili 1000 kilograma.

Hamerom protiv prastarog jugoslovenskog Galeba

Valja reći da su Francuzi koristili komplete Hamera u Avganistanu za podršku kopnenim snagama, u Libiji, gde je francuski “Rafal” njime uništio laki školsko-borbeni avion jugoslovenske proizvodnje tipa Galeb G-2 neposredno nakon što je taj prastari avion sleteo u vojnu bazu Misrata. Kasnije je komplet iskorišćen i za uništavanje libijskog tenka na udaljenosti od 55 kilometara, piše tportal.

Vojni analitičari uvereni su da će Hamer znatno poboljšati sposobnosti ukrajinskih vazdušnih snaga da izvode udare vazduh-zemlja na položaje ruskih snaga. Snabdevanje Ukrajine tim kompletima moglo bi značajno da poboljša i bezbednost ukrajinskih pilota u borbenim zadacima, najviše zbog njihovog dometa, ali je zasad teško predvideti hoće li Pariz isporučivati one namenjene težim bombama.

Stručnjaci podsećaju da su i bombe bez sopstvenih motora dosad značajno pomogle ukrajinskim oružanim snagama. Na primer, praksa korišćenja klizećeg JDAM-a pokazala se efikasnom, ali mali broj ovog sistema ne dopušta sistemsku upotrebu protiv neprijateljskih ciljeva. Zaključno, to koliko će Ukrajinci biti uspešni u korišćenju Hamera najviše će zavisiti od broja isporučenih kompleta.

4 COMMENTS

  1. Sramota, po naredbi Amerike, Nemacke, Francuske, Spanije, Poljske…( koji trljaju ruke od zaradjenih para) ubjaju se izmedju sebe isti narod kao i tada kod nas u Jugoslaviji

  2. O DŽABA VAM JE ZAPADNI, FAŠISTIČKI PLAĆENICI, NEĆE VAM POMOĆI. TE PLIVAJUĆE BOMBE NEĆETE IMATI DA KOJE PLATFORME DA LANSIRATE.
    POBEDIĆE TUSIJA ZA DOBROBIT CELOG SLOBODARSKOG SVETA.
    ŽIVEO PUTIN, ŽIVELA RUSIJA!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here