EPA/Boris Pejović
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

“Premijer je otvorio temu mogućnosti rekonstrukcije Vlade”, saopštio je predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić nakon sastanka sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

On je kazao da će o tome biti više razgovora narednih dana.

Mandić je kazao da su konstatovali da postoji parlamentarna kriza.

– Sada su se pojavile ideje da tužilačke zakone treba usvojiti u nekom drugom obliku. Poznat je naš stav da nećemo glasati ni o čemu dok se tužilački zakoni ne usvoje – istakao je Mandić.

On je rekao da pošto se u tužilaštvu, a posebno u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) nalazi “dvor” koji služi predsedniku Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću i njegovoj porodici, neophodne su reforme.

– Sastanak je bio dobar zato sto smo otvoreno razgovarali. Narednih dana iniciraćemo sastanak sa predsednicima parlamentarnih stranaka kako bi definisali način izlaska iz parlamentarne krize – kazao je Mandić.

Knežević: Krivokapić postao politička ličnost

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević je nakon sastanka sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kazao je da se situacija značajno promenila nakon nikšićkih izbora.

Knežević je saopštio da tužilački zakoni ne predstavljaju nikakav personalni odnos ni prema glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, niti bilo kome u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), već “našu obavezu prema Evropskoj komisiji”.

– Prema onome što sam video u novinama, u značajnoj meri su ugrađeni elementi iz nacrta zakona koje smo predložili. Ostajemo pri tome da je neophodno da sprovedemo reformu u tužilaštvu i nećemo glasati ni o čemu u Skupštini pa ni o budžetu dok se tužilački zakoni ne usvoje. Naravno ostajemo otvoreni za razgovor, da se nađu adekvatna i prihvatljiva rešenja u pravcu istinske borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije – rekao je Knežević.

On je dodao da se nada da će razgovore nastaviti kako bi prevazišli parlamentarnu i krizu u Vladi.

– Ovo je tek prva faza razgovora i očekuju nas naredni sastanci i ako budemo što više razgovarali naći ćemo neki prihvatljivi model delovanja. Nismo razgovarali o Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB), ali sve ono što se desilo zahteva mnogo ozboljniji pristup svih aktera bezbednosti i izvršne vlasti. Ne smatram da se desila neka spektakularno skandalozna aktivnost ali jesu propusti koje treba ispraviti – rekao je on.

Sastanci će se nastaviti sutra kada će Krivokapić razgovarati sa predsednikom Demokrata Aleksom Bečićem, liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem i predsednikom Pokreta za promene Nebojšom Medojevićem, koji je ranije danas izjavio da nije primio poziv.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here