Tanjug
Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna balkanska pitanja, posetiće Zapadni Balkan u prvoj nedelji marta, piše Reporteri.

Lajčak u ponedeljak, 1. marta, stiže u Prištinu, gde će boraviti tri dana, posetu nastavlja Srbiji gde će boraviti 3. i 4.marta, a posetiće i Crnu Goru, u okviru svog regionalnog mandata gde će boraviti 4. i 5. marta.

Tokom posete, Lajčak planira da se sastane sa političkim rukovodstvom tri zapadnobalkanska partnera, kao i sa predstavnicima Evropske unije na terenu.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, nedavno je izazvao brojne reakcije na Kosovu zbog mape u njegovom kabinetu, na kojoj je Kosovo predstavljeno kao deo Srbije.

Reagujući na te neutemeljene tvrdnje, portparol spoljne i bezbednosne politike Evropske unije Peter Stano izjavio je da je zvanična mapa EU u skladu sa položajem Evropske unije – neutralnim statusom.

– Preporučio bih svima da se usredsrede na stvarna pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga radi normalizacije odnosa, umesto na pokušaje stvaranja lažnih priča – objavio je na Tviteru Stano.

Tim povodom reagovala je i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla, rekavši da je Lajčaku poslala tačnu mapu Zapadnog Balkana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here