EPA/Maurizio Brambatti
Papa Franja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je uveren da će se steći uslovi, i od strane države i od strane Crkve, da papa poseti Srbiju.

– Srbija sa Vatikanom ima veoma kvalitetne odnose – kazao je Selaković i dodao da sa Rimokatoličkom crkvom delimo i “neke bolne teme i epizode iz naše nedavne prošlosti”.

On je naveo da Vatikan nije priznao Kosovo, a da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić držao toga da se o eventualnoj poseti pape “uvek konsultuje sa patrijarhom”.

Selaković je kazao i da je, kao donedavno generalni sekretar Predsedništva, između ostalog, zadužen za komunikaciju sa SPC, svedok posebnog i odnosa poverenja između pokojnog patrijarha Irineja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Kada bi se predsednik vratio sa pregovora iz inostranstva… patrijarh Irinej je svaki put želeo što pre da čuje predsednika, da ga vidi, da mu predsednik kaže kako su razgovori prošli itd. I što je vreme više prolazilo tako je njegova želja bila prisutnija – rekao je on.

Kako je dodao, pokojni patrijarh je smatrao srpski narod “jednom integralnom celinom”, gde god da je živeo.

– Mnogo je voleo svoju otadžbinu Srbiju, mnogo je voleo Republiku Srpsku, nije pravio razliku između Beograda i Banjaluke. Prihvatao je i poštovao državne granice, ali nije postavljao nikakvu duhovnu granicu među Srbima – naveo je Selaković.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here