EPA-EFE
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da je premijer Poljske Mateuš Moravecki izjavio da je potrebno primorati ruskog predsednika Vladimira Putina da “preda” beloruskog kolegu ako želi normalizaciju odnosa sa Zapadom.

Tokom sastanka sa kolektivom šeste gradske bolnice u Minsku, Lukašenko je otkrio informacije koje je dobio od beloruskih specijalnih službi u kojima se detaljno opisuje odnos zapadnih političara prema događajima u Belorusiji i njihovi planovi za pojedine zemlje. Beloruski lider je istakao da je informacije dobio od KGB-a bukvalno dan ranije.

Prema rečima Lukašenka, Poljska se u oktobru suočila sa političkom krizom, pandemija koronavirusa dovela je do ekonomskih problema.

“Vladi su potrebna alternativna rešenja. Neophodno je iskoristiti revoluciju u Belorusiji za svoje interese. Ako Putin želi da normalizuje odnose sa Zapadom, on mora da preda Lukašenka”, citirao je beloruski predsednik poljskog premijera Moraveckog, pozivajući se na informacije KGB-a.

Prema rečima Lukašenka, ta izjava Moraveckog je “posebno cinična i jedinstvena”.

Beloruski predsednik je istakao da nikada nije tražio pomoć od ruskog rukovodstva. Kako kaže, Putin je sam ponudio da pomogne kada je saznao za dešavanja u Belorusiji.

Ruski lider je shvatao da je “Rusija sledeća”, rekao je Lukašenko.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime