EPA/Malton Dibra
Edi Rama i Aljbin Kurti

Politički komentator i novinar Boško Jakšić kaže da će prilikom posete Tirani američki državni sekretar Entoni Blinken reafirmisati snagu prijateljstva sa Albanijom koja se u saopštenju Stejt departmenta opisuje kao ključni partner SAD za stabilnost Zapadnog Balkana.

Ono što bi takođe moglo da se očekuje od ove posete, dodaje Jakšić, jeste da Blinken zatraži usluge dobre volje od Edija Rame da pokuša da utiče na kosovskog premijera Aljbina Kurtija, jer akcije Kurtija, kako kaže, odavno ne stoje dobro u Vašingtonu.

Jakšić podseća da je ovo prva poseta Albaniji jednog američkog državnog sekretara posle osam godina i kaže da očigledno ima za cilj i da iskaže američko poštovanje prema rezultatima koje je politika Albanije u regionu ostvarila proteklih godina. Blinken će, ističe, pre svega podržati procese reformi, jačanja institucija i reformu pravosuđa u Tirani ali će i pitanje kosovske bezbednosti, smatra, nesumnjivo zauzimati značajan deo agende.

– Premijer Rama je uoči posete izjavio da Blinken dolazi u Tiranu kao mesto koje je posvećeno regionalnom miru i pohvalio je američke napore, zajedno sa Evropskom unijom, za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ono što bi moglo da se očekuje, i čini se sasvim logičnim, je podrška koju će SAD tražiti od Rame da utiče na Kurtija, jer akcije kosovskog premijera ne stoje odavno dobro u Vašingtonu i zna se kolike probleme stvara američkoj politici odlukama kao onoj o ukidanju dinara. Da li će u tome uspeti, imajući u vidu kako se Kurti ponaša, to je drugo i potpuno neizvesno pitanje na koje za sada sigurno nema odgovora – kaže Jakšić za Kosovo onlajn.

Na agendi sekretara Blinkena, koju je saopštio Stejt department, nije se našla poseta Kosovu, a Jakšić to dovodi u vezu sa stavom SAD prema Srbiji.

– Očigledno je da je izbegavanje posete Prištini sasvim jedan osmišljen potez jer bi njene reperkusije značile negativan stav prema Srbiji. Kada vidimo da svi međunarodni izaslanici koji se bave Kosovom obilaze prvo Prištinu pa Beograd ili obrnuto, ali idu na obe lokacije, onda bi odlazak samo na Kosovo izazvao jedan debalans koji SAD ne žele jer bi time izgubile pozicije prema Beogradu – ocenjuje Jakšić.

Stejt department je u petak najavio da će državni sekretar Entoni Blinken od 14. do 17. februara posetiti Tiranu i Minhen. Blinken će u Minhenu učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji kao deo delegacije SAD koju predvodi potpredsednica Kamala Haris.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here