EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Izvršni direktor Saveta evropskih investitora Emruš Ujkani rekao je da bi projekat za regionalnu saradnju “Otvoreni Balkan” trebalo razjasniti pre nego što Kosovo odluči da postane deo te inicijative, prenosi Ekonomija onlajn.

Po njegovim rečima potrebno je da se procas dodatno kristalizuje. Takođe je naglasio da je za Kosovo problem “subjektivnost jedne od strana” i kako bi bilo predstavljeno.

– Postoji teritorijalna pretenzija i ne znam kako možemo biti ravnopravne stranke. Kosovo dobro čini što se ne pridružuje ovoj grupi, jer postoji potreba da projekat bude jasniji i da razjasni u kom subjektivitetu Kosovo učestvuje – rekao je Ujkani.

Zeka: Kosovo je trebalo da učestvuje u Skoplju

Direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka rekao je da bi bilo dobro da neko iz kosovske vlade prisustvovao konferenciji o regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan” koja je danas održana u Skoplju.

Zeka je u “Info magazinu” na Kljan Kosova izjavio da se samo za stolom mogu ostvariti interesi Kosova.

– Američka privredna komora Kosova podržava obaveze Vlade koje su preuzete potpisivanjem sporazuma od 4. septembra u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedna od neizbežnih obaveza uključuje obavezu da se mini šengenska zona učini operativnom ili uspostavi novi ekonomski mehanizam – rekao je Zeka.

Kako je dodao Američka privredna Komora snažno veruje u koristi koje novi aranžman regionalne ekonomske saradnje može da donese.

– Zabrinutost Vlade Kosova može biti razumljiva, ali verujem da se samo za pregovaračkim stolom, odnosno se samo za stolom za kojim su sedela tri premijera balkanskih zemalja, mogu ostvariti interesi Kosova.Ne verujem da izbegavanje takve inicijative nudi rešenje problema – rekao je Zeka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here