EPA/Peter Nicholls
Donald Tramp sa liderima na sastanku NATO u Londonu

Kada je proslavljao 50. rođendan, NATO je složno izvršio agresiju na našu zemlju. Proslava 70. rođendana Alijanse u Londonu ove nedelje protekla je u sasvim drugačijem raspoloženju, bez smrtonosnog slavljeničkog vatrometa, ali zato s ogovaranjima i otvorenim uvredama lidera umesto njihove razorne sloge. NATO je na raskršću, sumira nemački „Špigl“.

Najviše pažnje javnosti, kao paradigma stanja u kojem se nalazi NATO, privukao je snimak kanadskog premijera Džastina Tridoa, njegovih kolega iz Velike Britanije i Holandije Borisa Džonsona i Marka Rutea i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji se na prijemu, nesvesni kamere iza njihovih leđa, podsmevaju američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Tramp će potom Tridoa nazvati „dvoličnim“, otkazati završnu konferenciju za štampu i pre vremena odleteti nazad u Vašington. Bila je to prava diplomatska sapunica, prokomentarisao je američki CNN.

Da se Alijansa nalazi na raskršću, smatra i “Vašington post” koji navodi da “NATO možda neće preživeti ako Tramp ostane na funkciji još pet godina”, što i nije sasvim ekstravagantna teza ako se ima u vidu da je Džon Bolton, doskorašnji Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, na jednom zatvorenom skupu otkrio da bi predsednik SAD u narednom mandatu mogao da povuče Ameriku iz NATO-a.

Da li je zamisliv scenario prema kojem bi se sama Amerika povukla iz svog vojnog pakta?

– To nije sasvim isključeno, jer je Tramp još na početku svog prvog mandata rekao da je NATO zastareo i da je izgubio svoju svrhu. S druge strane, uprkos predizbornim najavama detanta s Rusijom, Tramp je nastavio da zaoštrava odnose sa tom zemljom, što unosi ozbiljne nejasnoće u pogledu njegovih stvarnih namera i mogućnosti – kaže za Sputnjik nekadašnji srpski ministar inostranih poslova Vladislav Jovanović.

“Vašington post” piše i da je glavni problem NATO-a, zapravo, „težnja Evrope za neutralnošću”.

Evropa je do sada uživala koristi od statusa mlađeg brata SAD, ali sada dolazi u situaciju da bude potpuno zaobiđena i stavljena u kategoriju drugog reda zbog formiranja drugih centara moći – uz Ameriku tu su Rusija i Kina, uskoro će im se pridružiti i Indija – što Evropu dovodi u realnu opasnost da je u skoroj budućnosti niko neće uvažavati kao svetsku silu. Zato ona i želi da stane na sopstvene noge. A to će teško ostvariti u okviru NATO-a kakav je on danas – zaključuje Vladislav Jovanović.

2 COMMENTS

  1. Evropa najpre zeli slobodu i nezavisnost, pa onda neutralnost. Toga njeni celnici nisu svesni, jer su mahom i u svojim zemljama nerado vidjeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here