Da li će vozači prihvatiti robotizovane automobile?

0

Guglov automobil je jedan od rbotizovanih primeraka
 

Nemaju svi vozači isti odnos prema upravljanju automobilom.

 

Neki u tome jednostavno uživaju, drugima je vožnja postala svakodnevna rutina koju sprovode gotovo mehanički bez ikakvih emocija, trećima je to samo nužan način da se prevezu iz tačke A u tačku B, nešto što ne mogu da izbegnu ali što ih ujedno i opterećuje.

 

Zbog različitog pristupa vožnji stavovi vozača prema robotizovanima automobila se razlikuju od slučaja do slučaja i kreću se od nepopustljivog protivljenja do bezrezervnog prihvatanja.

 

Iako bi većina vozača koji se nađu zaglavljeni u saobraćanim gužvama u gradu ili na autoputu, rado na neko vreme prepustila automobilu da sa sam snalazi dok oni malo odmaraju, sasvim druga stvar je prihvatiti da se vozite autom kojim isključivo upravlja kompjuter.

 

Američki sajt Insurance.com nedavno je sproveo istraživanje koje je pokazalo da su tamošnji vozači spremniji za robotizovana vozila nego što bi se to možda moglo očekivati.

 

U anketi je učestvovalo 2.000 vozača. Njih 22 odsto odgovorilo je da bi “vrlo verovatno” kupili samoupravljajući automobil, dok je 53 odsto reklo da bi “razmotrili kupovinu” jednog takvog vozila. Preostalih 25 odsto izjavilo je da “nikada ne bi uzeli u razmatranje” nabavku automobila kojim ne mogu da upravljaju.

 

“Ljudi su svesni činjenice da kompjuteri već kontrolišu mnoge funkcije automobila”, kaže jedan od urednika sajta Insurance.com, Des Toups, analizirajući rezultate ankete.

 

“Mnogi od njih upoznati su sa novijim tehnologijama poput sistema za izbegavanje sudara na najnovijim modelima. Oni su čuli i za testiranja samoupravljajućih automobila koje sporovodi Google i najave da će se takva vozila naći na putevima u roku od nekoliko godina, tako da ova tema za njih više nije naučna fantastika”, obrazlažio je Toups ovako visoku spremnost vozača da prihvate robotizovane automobile.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here