EPA-EFE/Alexander Becher
Ilon Mask

Prvi proizvod „Neuralinka“ omogućiće nepokretnoj osobi da pametni telefon koristi brže nego nego prstima, najavio je Ilon Mask nakon objavljivanja snimka uspešnog testiranja tehnologije pomoću koje majmun igra video-igru koristeći samo svoj um.

Na video-snimku koji je objavio Ilon Mask, osnivač kompanije za razvoj nauke „Neuralink“, vidi se devetogodiši makakija majmun, Pejdžer, kome su u obe strane mozga ugrađeni „Neurolinkovi“ implanti.

Dva čipa, ugrađena u ravni sa lobanjom, šalju moždane signale majmuna kroz 1.024 elektrode na uređaj za prenos signala nazvan „N1 Link“. Uređaj zatim ovu neuronsku aktivnost dekodira i tumači namere majmuna.

Posle samo šest nedelja vežbanja, majmun je naučio da igra klasičnu video-igru iz sedamdesetih godina, Pong, a tokom učenja je potkrepljivan kašom od banane.

– Da bi upravljao reketom na desnoj strani ekrana, Pejdžer jednostavno samo razmišlja o pomeranju ruke gore ili dole – objašnjavaju iz „Neuralinka“.

„Kao što vidite, Pejdžer je neverovatno dobar u igranju Ponga. Fokusiran je i igra potpuno po svojoj volji. To nije magija, već neuralink deluje tako što snima i dekodira električne signale iz mozga“, objašnjavaju „Neurolinkovi“ inženjeri.

Video pokazuje da je „Neurolink“ značajno napredovao u svojoj nameri da napravi uređaj koji će omogućiti direktnu kontrolu računarskog kursora samo putem neuronskih talasa, namenjenog pre svega paralizovanim osobama.

Prošlog leta „Neuralink“ je izveo demonstraciju sa svinjom, međutim majmuni makakiji imaju homologiju mozga i sposobnosti ponašanja sličniju ljudima.

„Prvi ‘Neuralink’ proizvod omogućiće nekome ko ima paralizu da pametni telefon koristi svojim mislima brže od nekoga ko koristi palčeve“, tvrdi Mask.

„Buduće verzije će omogućiti razmenu signala između neuralinkova u mozgu i u snopovima senzomotornih nerava u telu, što će, na primer, omogućiti paraplegičarima da ponovo hodaju“, dodaju iz kompanije.

Zaštita životinja

„Neuralink“ je prethodno detaljno opisao sve mere koje se preduzimaju u pogledu zaštite životinja na kojima se ispituje tehnologija naredne generacije. Kompanija garantuje da u njihov tim veterinara brine o humanom tretmanu životinja.

„Nadgledam sve aspekte programa brige o životinjama, od svakodnevne nege, hrane, vode i obezbeđivanja svih životnih namirnica, kako bi se osiguralo da se o njima uvek brine najbolje što možemo“, naglašava Sem Bejker, jedan od nadležnih veterinara.

„Ako pogledate bilo koje drugo polje u kome se koriste životinje – prehrambenu industriju, industriju kućnih ljubimaca – nećete pronaći nijednu oblast gde se više brige posvećuje životinjama“, tvrdi Bejker.

Ilon Mask najavljuje da je plan da eksperimenti na ljudima započnu do kraja godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here