EPA/BORIS PEJOVIC
Miodrag Lekić

Politički analitičar i pravnik iz Podgorice Vladimir Vukićević smatra da je izvesno da će Demokratski front predložiti kolegama iz parlamentarne većine da formiraju novu vladu, a da će lidera Demosa Miodraga Lekića, predložiti za novog premijera.

– Nova vlada je izlazak iz krize, ali takođe može predstavljati osveženje, ovoga puta suštinsko. Lekić je ime prihvatljivo manje više svima i u ovom slučaju predstavlja sasvim ozbiljno i kompromisno rešenje. Ima veliko iskustvo u diplomatiji i politici uopšte, njegov angažman karakterišu konstruktivne veze sa međunarodnim subjektima – kod kojih je oduvek uvažen diplomata i političar, ima odlične odnose sa partijama manjinskih naroda… – kaže Vukićević.

Sem toga, ukazao je, ima tu i jedna specifičnost koja u ovom trenutku može značiti mnogo.

– Lekić od ranije ima političkog iskustva sa DF-om a već duže vreme je u koaliciji sa Demokratama. I kao takav može značajno doprineti pacifikovanju narušenih odnosa između ova dva, trenutno vodeća politička subjekta. Tako da se za ovu ideju DF-a može kazati da je zaista dobro izmerena i da sadrži kvalitet kompromisa – kaže Vukićević.

Vukićević napominje da bi sa Lekićem na čelu nove vlade, proces evropskih integracija kao i reformi na unutrašnjem planu, a ova dva procesa su međusobno povezana, bio dodatno osnažen.

– Lekić će kao političar od velikog iskustva u diplomatiji, izvesno doneti pobošljanje dijaloga dijaloga i komunikacije uopšte na relaciji Skupština – vlada. I ono što je u ovoj situaciji za Crnu Goru najvažnije, Lekić kao premijer donosi – jako potreban politički balans – naveo je Vukićević.

On smatra da će u tom slučaju, s obzirom na to da lider Demos-a pripada koaliciji “Mir je naša nacija”, izvesno doći do kompenzacije sa mestom predsednika Skupštine.

– Ako lider Demosa postane premijer, a očekivano je da to sa zadovoljstvo prihvate i njegovi koalicioni partneri iz demokrata, onda bi imali situaciju da i prvi čovek vlade i prvi čovek Skupštine dolaze iz iste koalicije (“Mir je naša nacija”), pa je realno da tu eventualno dođe do određene ‘kompenzacije’ sa DF-om, odnosno da mesto prvog čoveka Skupštine pripadne koaliciji ‘Za budućnost Crne Gore’ – kaže Vukićević.

Kao najvažnije ističe da se dođe do izlaska iz političke krize i da u Crnoj Gori konačno zaživi praksa demokratskog razmišljanja nasuprot, narodski rečeno, “vezanosti za fotelje”.

– Ako je DF spreman da predloži i podrži čoveka iz druge koalicije, onda je realno očekivati da subjekti koji su sa njim u koaliciji, posebno podrže takav potez, a da Crna Gora konačno izađe iz političek krize – zaključio je Vuksanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here