EPA-EFE
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Turska vojna ofanziva na severozapadu Sirije već je iza sebe ostavila stotine ubijenih Kurda, najvećim delom civila. Ova najnovija humanitarna katastrofa u Siriji je predvidiva i očekivana posledica plana turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o prisilnom „čišćenju“ ovog područja, za koje je dobio saglasnost Donalda Trampa i podstrek nakon hitnog povlačenja američkih trupa koje su do tada bile brana turskoj invaziji.

Propagandna ideja o Turskoj kao velikoj, trećoj sili umetnutoj geografski između Amerike i Rusije, kojom Erdogan pokušava da održi svoju prevlast unutar zemlje, ovom akcijom treba da bude dodatno potvrđena. To treba da bude i prvi korak ka širem ispoljavanju moći u odnosu na susede u regionu kojima Erdoganova Turska teži da dominira, piše poznavalac prilika u Turskoj Vlada Stanković, prenosi Peščanik.

Kurdi nemaju majku otadžbinu, a Turska je samo jedna od država u kojima žive. Oni danas čine gotovo četvrtinu stanovnika Istanbula, rodnog grada turskog predsednika, koji ga je ponizio dvostrukim porazom na izborima za gradonačelnika – 30. marta, a zatim bolno ubedljivo 23. juna ove godine.

Erdogan ovaj ponižavajući poraz nije zaboravio. Uporedo sa padom popularnosti njegove Partije pravde i napretka, koja sada ima manje od 30 odsto podrške birača u Turskoj, ovaj politički šamar u kome su Kurdi odigrali značajnu ulogu doprineo je odluci turskog predsednika da je kucnuo čas da se „kurdsko pitanje“ odlučno reši.

Poistovećujući državu sa sopstvenim ponosom, ali i svojim opstankom kao i svi autokrati, on je odlučio da upotrebi sve resurse i državni novac za izgradnju slike o svemoćnoj državi koju je jedino on izabran da vodi. I da krene u sukob čija će se cena platiti hiljadama života u narednim godinama, i koji će zauvek odvojiti Kurde od bilo kakve, makar i prisilne lojalnosti turskoj državi.

Nazvali mi ovaj rat „turskim Vijetnamom“ ili „turskim Avganistanom“, nema više dilema kojim će pravcem turski predsednik krenuti.

Poslednja faza političkog puta Redžepa Tajipa Erdogana je započela, zaključuje autor.

2 COMMENTS

  1. erdogan se ni nič naučil od lbj .to bo res turški vietnam.kurdi se nimajo kam umakniti ker so tam doma.upam da bodo kurdi in sirci pregnali turke iz sirije

  2. gosp.Silvester,malo naivno deluje ovaj vas tekst sa nadom da ce Turci biti proterani iz podrucja Sirije gde zive Kurdi.Mada je to i moja zelja,imajte u vidu da se u Siriji odigrava jedna veoma dobro isplanirana ”sahovska igra” u kojoj su za sahovskim stolom Turci,Kurdi,Sirijci i ostali koji zapravo predstavljaju pione, a da glavne poteze povlace Amerikanci i Rusi. Zapravo oni odluciju sta ce u konacnici biti ishod ovog sahovskog meca,u kome ce kao i uvek ginuti pioni jer oni i sluze za to,dok ce odluke donositi ”kraljevi”!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here