pixabay.com

Nema dobrog ručka bez luka, to zna svaka domaćica. Tako kažu i profesionalci koji tvrde da luk poboljšava ukus različitih jela.

Pored ukusa, ove namirnice su i bogat izvor različitih hranljivih materija. Crni luk obiluje vitaminima C, B6 i kalijumom, dok beli luk sadrži vitamin C, B6, kalijum, kalcijum, fosfor, bakar i mangan.

Ali šta kada ove namirnice proklijaju? Da li je bezbedno konzumirati crni ili beli luk koji je proklijao?

Osnovni razlog klijanja luka je prisustvo vlage, pa nije neuobičajeno da proklija. Kada primetite zelene izdanke na belom ili crnom luku, važno je znati da su i dalje jestivi. Iako se ukus može malo promeniti kada proklijaju, klice nisu toksične i neće vam naškoditi, pa ih slobodno možete konzumirati.

Klice mogu biti gorke, posebno ako jedete sirovi luk, pa ih jednostavno odsecite. Ako nema znakova truljenja ili plesni, kako crni, tako i beli luk su bezbedni za konzumiranje.

Kako da produžite svežinu luka?

Kako biste produžili svežinu luka, važno je čuvati ih pod određenim uslovima. U suprotnosti sa čestim verovanjem, čuvanje luka u frižideru nije preporučljivo.

Najvažnije je osigurati da mesto gde čuvate luk nema puno svetlosti i vlage kako bi se sprečilo klijanje. Takođe, važno je održavati konstantnu temperaturu na tom mestu. Preporučuje se čuvanje luka na mračnom, hladnom i suvom mestu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here