EPA/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Kad bi bilo raspoloženja da se BiH dovede u red, na raspolaganju je mnoštvo modela o kojima može da se razgovara, kaže profesor Stevica Deđanski.

On ovako komentariše tvrdnju predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da bi BiH možda i funkcionisala da je tretirana kao državna zajednica dva entiteta i tri naroda, shodno izvornom Dejtonu.

Profesor Deđanski, direktor nevladine organizacije Centra za razvoj međunarodne saradnje, veruje da je ovo dobra, ako ne i jedina moguća opcija pomoću koje bi Bosna postala funkcionalna kao država.

– Ovo što je Dodik rekao vidim kao pokušaj da se ova nesređena zajednica privede nekoj nameni. Srpski narod nije protiv toga da BiH funkcioniše, već protiv toga da u toj zajednici bude ugrožen. Sâm predlog nije loš, imajući u vidu da trenutno niko nema bolji, znači, jasno je da BiH ovako ne funkcioniše. S druge strane, govoriti o nezavisnoj Republici Srpskoj značilo bi rušenje Dejtona, a to ne treba da potekne od Srba – kaže profesor Deđanski.

On smatra da bi ovu ideju mogli da prihvate Hrvati jer bi i njima koristila, ali da bi sigurno naišla na otpor kod bošnjačkog političkog korpusa. Bošnjaci bi, veruje on, smatrali da bi tako izgubili „moć“, za koju veruju da je poseduju sada u BiH. Istovremeno, ni međunarodna zajednica u prvi mah ne bi bila oduševljena. Međutim, sve je, kaže, moguće.

– Mi sada dolazimo u vreme kada se rešavaju razna pitanja na Balkanu i ne treba da budemo neaktivni, to jest, da se rešavaju sva pitanja, a da nam ostane nerešeno jedno od ključnih – pitanje srpskog naroda. Ako se bude rešavalo albansko pitanje na Balkanu, moraćemo da vodimo brigu i o Republici Srpskoj – kaže on.

Profesor Deđanski objašnjava da postoje razni modeli državnih zajednica u svetu i da bi kad bi bilo raspoloženja da se BiH dovde u red, na raspolaganju stajalo mnoštvo modela o kojima bi moglo da se razgovara.

– Poenta je da ovako ne funkcioniše, ali možemo da vidimo kakvi modeli postoje u drugim državama, gde imaju zajedničku odbranu i spoljnu politiku, a poreski i finansijski sistem je drugačiji. Znači, može da se nađe funkcionalan model – tvrdi Sputnjikov sagovornik.

Podsećanja radi, Srbija i Crna Gora su posle referenduma iz saveza „prešle“ u državnu zajednicu, ali su imale saradnju u određenim političkim područjima, na primer, u odbrani. Svaka celina je imala svoju ekonomsku politiku i valutu. Zajednica Srbije i Crne Gore nije imala jedinstveni glavni grad, iako se većina ustanova nalazila u Beogradu, neke su bile premeštene u Podgoricu.

2 KOMENTARA

  1. BiH bi funkcionovala i to izuzetno dobro ..kad bi Ovaj glavonja uhvatio Lopatu i Cetku..Lopatu da kopa one Srbe sto je unistio a Cetku da pere Traktore kojima je Spremio Srbe u Beogradsku Carsiju.Svi Srbi u jednoj Drzavi.
    SSD.

  2. А ти си једно обично ђубре које ни карцином неће.
    Иди у сарајево увуци се бакиру у гузицу где ти је и место

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime