pixabay.com
Saudijska Arabija

Sve oči uprte su u SAD, odnosno reakciju na napad na saudijsko postrojenje nafte. Detalji napada pokazuju da je on sofisticiran i da je možda upletena i Rusija.

Saudijska Arabija, najveći svetski proizvođač i izvoznik nafte, prepolovila je svoju dnevnu proizvodnju nakon razornog napada dronovima na naftna postrojenja.

Za napad su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koji su već napadali Saudijsku Arabiju i više od četiri godine su u ratu s jemenskom međunarodno priznatom vladom, koju vojno pomaže upravo Saudijska Arabija. Saudijska vojna intervencija i pomorska blokada izazvala je humanitarnu katastrofu u toj zemlji, s desetinama hiljada mrtvih i milionima civila kojima preti smrt od gladi i bolest.

S druge strane, SAD i Saudijci odavno optužuju Iran da osigurava naoružanje i obuku za svoje šiitske saveznike Hute, što Iran poriče.

Napad koji je izvršen u subotu bio je drugi takav napad na saudijsku naftnu kompaniju Saudi Aramko. 20 dronova je 17. avgusta pogodilo postrojenje za prirodni gas Šejbah i izazvalo požar. Taj napad na Saudi Aramko je najveći dosad i značajna je eskalacija dosadašnjeg sukoba s posledicama na međunarodnoj sceni.

O ozbiljnosti napada svedoči i činjenica da je 17 meta tačno pogođeno, za šta je bila potrebna dosad neviđena sofisticiranosti u nadgledanju i planiranju.

Saudijski Aramko već se dugo bavi naftom tako da preliminarno pretraživanje lokacije za koordinate meta ne bi bilo teško. Ipak, preciznost ovog udara sugeriše pomoć iz naprednijih država. Rusija i Kina su je u nekom trenutku lako mogle pružiti, a i Iran je mogao upotrebiti bespilotne letelice za određivanje koordinata.

Američki vojni lideri svakako će sada razmotriti sve opcije, među kojima je i ona o napadu na Iran, a potom će ih predstaviti predsedniku Trampu. Tramp ne mora da žuri u akciju, piše analitičarka za nacionalnu sigurnost Grant. Već je dokazao da je po pitanju vojnih intervencija vrlo oprezan i da preferira pregovore umesto napada. A mnogo toga još zavisi od toga što će Saudijska Arabija odlučiti.

Rezerve od 700 miliona barela nafte skladištene su u Teksasu i Luizijani, a Tramp je objavio da je odobrio korišćenje tih rezervi, što SAD daje dovoljno vremena da donesu odluku o potencijalnom napadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here