EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

U kojoj meri je opozivom kosovske vlade Aljbina Kurtija Evropska unija izgubila transatlantsku bitku po pitanju budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova?

Evropska unija, kao i neke njene zemlje članice, u individualnim naporima su pokušale da spreče opoziv vlade formirane pre nešto više od mesec i po dana, i to nakon četvoromesečnih pregovora izbornih pobednika – prvoplasiranog Kurtijevog Samoopredeljenja i drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe.

Prema saznanjima Radio Slobodna Evropa (RSE), nemački zvaničnici su imali posebnu ulogu proteklih dana u pokušajima da se ubedi lider DSK Isa Mustafa da odustane od glasanja o nepoverenju Vladi, na čijem čelu je do kasno sinoć, 25. marta, bio Aljbin Kurti.

Sva evropska angažovanja, koja su se intenzivno pojačavala kako se približavao trenutak glasanja, bila su neuspešna.

Dan uoči održavanja parlamentarne rasprave, ambasadori Nemačke i Francuske uputili su zajednički demarš Demokratskom savezu Kosova pozivajući ga da odustane od izglasavanja nepoverenja.

Noć pre glasanja, u utorak, 24. marta, u kasnim satima, zajedničkim saopštenjem ministarstva inostranih poslova Nemačke i Francuske istakla su da je Kosovu potrebna stabilna i u potpunosti funkcionalna vlada kako bi se nosila sa krizom oko koronavirusa.

“Zato pozivamo da se glasanje o nepoverenju Vladi preispita ili odloži”, naveli su šefovi diplomatija Francuske i Nemačke.

Da li SAD stoje iza rušenja Vlade Kosova?

Jedini koji se nisu otvoreno usprotivili opozivu kosovske vlade, bili su predstavnici zvaničnog Vašingtona. Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet se oglasio na socijalnim mrežama, izrazivši zadovoljstvo održavanjem sednice skupštine na kojoj se glasalo o nepoverenju Vladi Kosova. Ovu Kosnetovu poruku je podržao i podelio na društvenim mrežama, američki izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel.

O posledicama pada Vlade

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu, zastupnica Viola fon Kramon je proces opoziva Kurtijeve Vlade nazvala “autogol SAD na Kosovu” koji će, prema njoj, imati istorijsku dimenziju.

Majda Ruge, viša saradnica iz Evropskog saveta za spoljne odnose sa sedištem u Berlinu, smatra da se radi o o različitim političkim težinama na Kosovu.

– EU se uključila kasno, a SAD već nedeljama i mesecima vrlo snažno guraju ovo pitanje – kaže za Radio Slobodna Evropa Ruge, ocenivši da SAD imaju jači uticaj i legitimitet na Kosovu u odnosu na EU.

– U principu, teško je da EU postigne svoje ciljeve politike na Kosovu ako ih SAD aktivno potkopava i gura u drugom pravcu – zaključuje Ruge.

12 COMMENTS

  1. EU nikako da shvati da su Političari u Prištini na platnom spisku Langleya i ne nisu samo na tom spisku imena tzv. “teških” političara su i na spisku “za odstrel” , politički naravno , Washingtona.
    Iza Brüssela se u stvari krije Berlin koji preko KiM pokušava proturiti svoju Balkansku politiku , koja baš i nije po ukusu Kapitol Hilla.
    Uzput White Haus nije zaboravio podsmeh Brüssela pa im kroz Prištinu vraća kusur !

    • Jednom za uvek treba se stati za vrat Nemackom nacionalizmu i hegemoniji koju kroz EU instituitucije uporno sprovodi zadnjih 30 godina. Nadam se da ce se sve resiti sa ogromnim prilivom migranata i da ce Nemacka za 30 godina postati islamska republika i tako ugusiti nacionalisticku posast bundeswera.

  2. Bitka i ideja o otimanju Kosova su izgubljeni pre pocetka bitke. Kada ce protagonisti te ideje to shvatiti? Sto duze to bude trajalo, utoliko ce za Albance i protagoniste biti bolnije. Vremena se menjaju a oni to ne vide.

  3. Овима у ЕУ изгледа још нико није јавио да више не постоје – распали су се!

  4. Naravno! Cim su videli Amerikanaci da sa siptarima nema ozbiljne politike.
    Srbiji predstoji jedan ozbiljan i pametan politicki posao da vrati Kosovo na Status Quo iz 1999 godine.
    Polako i pametno!!!

  5. Koso vo je nase i nasih pradedova.Jenostavno ga ne treba nikad priznati za druge.
    Ali zasto priznati kad je nase.
    Apsolutno ne prihvatljivo.Kosovo nedamo.!

  6. Njemacka /EuRopska unija/ je zagrlila sve Hitlerove saradnike na Balkanu /hrvati,muslimani -ustase, i siptari-skenderbeg ss jedinice, i pokusava uz velike napore da uspostavi hitlerovo carstvo iz 1940-ih godina. Srbi treba da otkace tu nacisticku novostvorenu tvorevini u okrenu se Rusiji, Kini i Indiji.

  7. SAD i EU bolje rijeci Cijeli zapad je da se
    Srbiji oduzme Kosmet, oni i dalje ne odustsju.Srpska vlada sve kao i dosada, nisu znali jer su neznalice kako da postupe , kao i dan danas. Srbin hoce na dvije stolice, a to je nemoguce.
    Nemozes smatrati prijatejom onog tkoji je
    bombardovao tvoju patriju, i naneo smrt
    nevinom narodu. Agresor ne moze biti
    prijatelji pravom S r b i n u.

  8. Nije to ni ija djedovina da ga deli. Doci ce opet neki dani za 5,10,50,100…nebitno godina ali ce doci, pa ce nas Jerusalim, nasa Meka, nas Rim ponovo biti tamo gde je uvijek bilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here