EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Lider austrijskih konzervativaca Sebastijan Kurc, ili omrznut ili obožavan, favorit je na parlamentarnim izborima zakazanim za 29. septembar.

Baš oko tog pitanja zemlja kojom je 18 meseci vladao u koaliciji s ekstremnom desnicom veoma je podeljena.

Kurc je sa 24 godine postao državni sekretar u austrijskoj Narodnoj partiji (OVP), u 27. je bio ministar, u 31. kancelar.

Za jedne je “alpski Makron” – proevropski političar koji je podigao desnicu iz mrtvih. Drugi u njemu vide “Orbana u nastajanju”, demagoga i autoritarnog lidera.

– On u svakom slučaju više nije klasični demohrišćanin. On kao preduzetnik gleda šta većina ljudi želi i to im nudi – kaže analitičar Johanes Huber.

Kurc je 2017. formirao koaliciju s ekstremno desničarskom Slobodarskom partijom (FPO), čiji osnivači su bili bivši nacisti. Koaliciju je raskinuo u maju ove godine zbog skandala nazvanog “Ibicagejt” koji je ozbiljno doveo u pitanje integritet FPO.

Na snimku koji su u maju objavili nemački mediji, tadašnji lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe nudi ženi koja se predstavlja kao nećaka ruskog oligarha pristup ugovorima s državom u zamenu za finansijsku podršku.

Ta međunarodna afera nije umanjila Kurcovu popularnost kod onih koji ga smatraju velikom šansom Austrije. Po svoj prilici, smeši mu se uspeh na izborima, gde će prema anketama za OVP glasati oko 33 odsto Austrijanaca.

Kvaliteti lidera Narodne partije izneti u autorizovanoj biografiji koja izlazi ovog meseca su toliko brojni i toliko preterani da su već izazvali poruge na društvenim mrežama.

Autorka biografije je u romansiranom maniru opisivala poduhvate “Svetog Sebastijana” koji je “prve reči izgovorio s 12 meseci”, punog “hrabrosti” u tinejdžerskim godinama, a danas “otvorenog”, “spremnog da sluša” i “radnika”.

Takva “kurcmanija” prilično nervira njegove protivnike koji svakog četvrtka u centru Beča demonstriraju protiv njegovog povratka na vlast u društvu ekstremne desnice.

“OVP je ranije bila hrišćansko-socijalna partija ali Sebastijan Kurc ju je pomerio ka desničarskom populizmu”, kaže student Paul Benteler, jedan od demonstranata.

Fizičar Volfgang Šebeček smatra da Kurc “ne poštuje parlament”. “Još uvek nije mađarski premijer (Viktor Orban), ali bi sve moglo da krene u tom smeru”, kaže Šebeček.

Prema Huberu, Kurc kao favorit na izborima svesno potencira “kulturni sukob” između sela, gde se nalazi srce njegovog biračkog tela, starijeg, katoličkog i bogatog, i mnogo mlađeg, kosmopolitskog Beča.

– Uvek verujem ljudima koji mi kažu da se osećaju kao stranci u zemlji u kojoj su rođeni – rekao je Kurc u Badenu, uz obećanje o “nastavku borbe protiv ilegalnih migracija”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here