EPA/Tolga Bozoglu
Lionel Mesi

Pitanje oko toga ko je najbolji fudbaler u istoriji ponavlja se često. A, ne postoji zvanična titula. Zapravo se radi o brojkama, ciframa, a ponajviše o ličnim afinitetima. O subjektivnom utisku. Do sada su Pele i Maradona bili nekako nedodirljivi na pijedestalu, ali od večeras… Tu je i Lionel Mesi.

Naravno, neko će možda reći da je Zidan najbolji, ili da je to Brazilac Ronaldo, ili da je Johan Krojf bez premca. Ili Kristijano Ronaldo.

I sve to nije bez temelja. Kao što rekosmo, u pitanju je subjektivna kategorija. Ali, ipak bi moglo da se kaže da je to sada trka u troje. Pele, Maradona i Mesi. Mesi nije mogao da uđe u ovu priču bez Zlatne boginje. Ali, sada mu je ona u rukama.

Osvojio je sve što može da se osvoji, osvojio je i Svetsko prvenstvo i Kopa Ameriku sa Argentinom. Pored svega toga osvojio je 11 nacionalnih prvenstava, četiri Lige šampiona, tri klupska svetska prvenstva, tri Uefina Superkupa i čak sedam Zlatnih lopti! Osvojio je ceo fudbal! Sve što može da se osvoji!

Jednostavno, po brojkama mu niko ništa ne može. Istina, Pele je osvojio dva Mundijala i to vezana, ali ipak treba uzeti u obzir da se radi o fudbalu od pre 60 godina. A, način na koji je Mesi krunisao reprezentativnu karijeru nije mogao da bude uzbudljiviji. I sada je stao rame uz rame sa legendarnim i besmrtnim Dijegom Maradonom.

– Ne tolerišem to što neki omalovažavaju Mesija, jer nije osvojio Mundijal. Za svojih 56 godina nisam vidio nikog sličnog Leu – rekao je jednom prilikom slavni Dijego Armando Maradona koji nažalost nije dočekao da vidi kako njegov fudbalski naslednik osvaja “Zlatnu boginju”.

Osporavali su ga, davali pogrdne nadimke, prozivali, ali jedno više neće moći da mu zamere. Lionel Mesi osvojio je sa Argentinom Svetsko prvenstvo u fudbalu i time stavio krunu na svoju reprezentativnu karijeru.

Pre skoro dve decnije Mesi je debitovao za mladu reprezentaciju svoje zemlje, a to je bio prvi od milion koraka koje je morao da napravi kako bi ostvario san. Čekao je, trpeo i vredno radio da bi posle 18 godina od debitanskog nastupa uspeo da odvede Argentinu do svetskog trona.

Priča koja će se prepričavati i za 100 i za 200 godina.

3 COMMENTS

  1. Pele je osvajao svjetsku titulu 3 puta a ne dva 1958,1962 i 1970 osim toga osvajao je sa Santosom vise svjetskih i Juznoamerickih titula i postigao u karijeri preko 1300 golova ne bih nikada nikoga poredio sa Peleom On je prvi a ostali kako se snadju pozdrav Mirko

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here