EPA/Sergey Chirikov
Kancelar Helmut Kol i ministar spoljnih poslova Nemačke Hans-Ditrih Genšer

Narativ po kojem je Nemačka svojim preuranjenim priznanjem Hrvatske i Slovenije kriva za rat u BiH, pa čak i raspad Jugoslavije, i dalje opstaje u nekim krugovima. To je potvrdila i jedna rasprava održana u Minhenu.

– Već i sama činjenica da mi o priznanju Slovenije i Hrvatske od strane Nemačke raspravljamo i više od trideset godina posle tog događaja, pokazuje da nešto s tim događajem nije bilo u redu – rekao je u svom završnom izlaganju Johanes Hajndl, bivši diplomata i službenik nemačke ambasade u Beogradu u periodu od 1989. do 1991.

To je bila samo jedna od teza izrečenih na okruglom stolu pod nazivom “Nemačka spoljna politika i raspad Jugoslavije 1991.” koja je, u organizaciji nemačkog Društva za jugoistočnu Evropu i Fondacije Fridrih Nauman održana ovog utorka 2. maja u Minhenu. Ona pokazuje u kolikoj meri je još uvek duboko usađeno nepoverenje prema tom potezu nemačkog političkog vrha krajem 1991.

“Površne ocene”

Voditelj rasprave i dobar poznavalac prilika u jugoistočnoj Evropi, novinar i autor Mihael Martens, u uvodu je ukazao na to s kakvim se sve tezama svetska javnost suočavala poslednjih tridesetak godina kada je u pitanju uloga Nemačke u procesu raspada Jugoslavije – poput, kaže, one američkog komentatora društvenih zbivanja Noama Čomskog koji je u priznanju Slovenije i Hrvatske video nastavak saradnje nacističke Nemačke i ustaške Hrvatske. Da je nemačko priznanje Hrvatske i Slovenije uzrokovalo rat verovao je (neko vreme) i tadašnji ministar spoljnih poslova SAD Voren Kristofer.

No, takve, kako se čulo u Minhenu, površne ocene, ubrzo su oborene mnogim naučnim radovima. “Danas više niko ozbiljan ne postavlja takve teze”, rekao je Martens. To je, kako je rečeno, potvrđeno i u prvim radovima koji su kao izvore koristili materijale nemačkog Ministarstva spoljnih poslova koji su odnedavno dostupni javnost, a između ostalog i jedno istraživanje samog Martensa iz januara prošle godine.

“Rat u BiH se pripremao mnogo ranije”

Na početku rasprave u Minhenu, austrijski autor i novinar Norbert Mapes-Nidik ublažio je tezu koju je izneo u svojoj nedavno objavljenoj knjizi „Rat u Evropi: raspad Jugoslavije i preopterećeni kontinent“, po kojoj je priznanje Hrvatske od strane Nemačke krajem 1991. ubrzalo početak rata u Bosni i Hercegovini.

– Priznanje Hrvatske i Slovenije je rukovodstvo u BiH sateralo u ćošak i ono je bilo primorano da donese odluku o samostalnosti – rekao je Mapes-Nidik i zaključio da tadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke i svojevrsni „motor“ procesa priznavanja Hrvatske i Slovenije, Hans-Ditrih Genšer, „uopšte nije mislio na Bosnu i Hercegovinu“.

Ipak, u toku rasprave učesnici su se složili da se rat u Bosni i Hercegovini pripremao mnogo pre nego što je Nemačka 23. decembra 1991. priznala Sloveniju i Hrvatsku.

– Signali da dolazi do rata bili su mnogo ranije prisutni. Rašković i Karadžić su i pre otvoreno govorili o spajanju srpskih teritorija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Delilo se oružje. Priznanje je verovatno sprečilo još gora ratna razaranja – rekla je učesnica u raspravi, istoričarka sa Univerziteta u Gracu Armina Galijaš.

Nemačka nije nastupala izdvojeno

Istoričarka sa Univerziteta u Minhenu Mari-Žanin Čalić jedina je među okupljenima kritikovala nemačku predvodničku ulogu kada je u pitanju priznanje Hrvatske i Slovenije. Ona smatra da je priznanje tih dveju republika SFR Jugoslavije u tom trenutku „onemogućilo neke mehanizme mogućeg kasnijeg pritiska na ratne strane“.

Martens je s druge strane ukazao da se ipak nije radilo o nekakvom „soliranju“ Nemačke, spominjući činjenicu da su sve zemlje tadašnje Evropske zajednice bile za priznanje Hrvatske i Slovenije. Jedini greh Nemačke je, smatra, bio taj što je taj potez izvršila tri nedelje pre dogovorenog datuma.

Oko samog čina priznanja nije bilo sumnje: za to se još u septembru 1991. zalagao i Lord Karington koji je predvodio mirovne pregovore Evropske zajednice. Nemačko isticanje u jugoslovenskoj krizi Mihael Martens obrazlaže geografskom blizinom i povezanošću kroz mnoge državljane Jugoslavije koji su živeli i žive u Nemačkoj, za razliku od Francuske ili Velike Britanije.

Profesionalni diplomata Johanes Hajndl uzeo je svoju struku u zaštitu zbog eventualnih propusta počinjenih tokom jugoslovenske krize.

– Diplomatija je bila nemoćna i našla se pred zadatkom koji je prerastao njene mogućnosti – rekao je Hajndl. “Asimetrični konflikti nisu bili na listi specijalnosti zapadnih diplomatija koje su godinama bile usredsređene na hladnoratovsku podelu”, zaključio je.

9 COMMENTS

  1. Odnos Procenata Srba koji sada posle rata žive u Hrvatskoj i onoga pre rata 90-tih te odnosi procenata Srba u Hrvatskoj pre i posle drugog svetskoga rata govore o prirodi i istovetnosti ideologije i ciljeva a time i same ideologije i ciljeva Nemačke tada i danas. Suptilnost neobaveštene sobarice mogu da prodaju nemci zajedno sa hrvatima negde gde su reči fašizam i genocid potpuna nepoznanica ali ne i na Balkanu. Dobro je da istorija i povijest nemaju isto značenje kao u bivšoj SFRJ.

  2. A ja mislio, kako su ponosni na to! A to, što je sve poćelo ranije samo znaći, da ste se dugo pripremali!

  3. Da sigurno da je i Njemacka kao i domaci izdajnici – avetinje iz proslog rata, nacionalisticki mentoli i kriminalci. Nacionalizam je za mentole, jer sve sto je kozmopolitsko i internacionalno za njih je nerazumljivo i opasno,.

  4. Dok je bila SFRJ, Sarajevo je bilo drugi srpski grad po velicini. Srbi su imali vile po moru od Portoroza do Skadarskog jezera, Kninska Krajina je bilosrpska poniosna krajiska teritorija. Srpski milicajci su cinili ogroman postotak MUP-a u Hrvatskoj> SFRJ je bila drzava – a ovo iza nje su politicki cirkusi i surogat nacionalne banana drzavice.
    Nesto se ne decam neke nesigurnosti i setanja po Briselu ili masakra po skolama – dok je SFRJ bila. Kad je nestala, a svet i Njemacka imaju sigurno i tu ulogu – iskoristili su nacionaliste i izdajnike juznih Slovena.

    • Zašto se Vi hvalite da je u bivšoj jugoslavenskoj republici u kojoj su Srbi činili svega 12% stanovništva, bili izuzetno nadzastupljeni u MUP-u? To nikako nije za pohvalu, niti sugerira išta pozitivno u korist SFRJ.

  5. Da mi nismo sve to prihvatili nebi Njemacka mogla da utice na te dogadjaje.Uvijek nam je kriv neko sa vana.Mogli smo sve da to izbegnemo da je bilo pameti,ali nije bilo i sada nam je kriva Njemacka.

  6. Kako ide ona pesma “danke dojcland” ? Spomenik Klintonu u sred Pristine? Da nisu to Srpske lazi ili te stvari postoje? Pametnom dosta.

  7. Pa sami su se hvalili. Što bi rekao Duško Kovačević, Nemcima ne treba dati noževe ni za vreme ručka. Kada se Nemačka ujedinila, moj otac je rekao – evo rata. Nije prošlo godinu dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here