www.pexels.com
Oročenom štednjom do uvećanja kapitala

Život već duže vreme se ne može smatrati sigurnim, naročito kada je reč o ekonomskim prilikama. Pandemija, svetska kriza i inflacija samo su pogoršale situaciju. No, mi smo nekako navikli da se snalazimo, da opstajemo i uspešno zaobilazimo prepreke.

Još od 90-ih godina smo naučili na koje sve načine možemo da uštedimo. Iz tog razloga znamo da čim nam ostane nešto sa strane odvajamo i čuvamo “za crne dane”.

U tom pogledu, možemo konstatovati, da je do pre deset godina poverenje u banke znatno opalo, dok se danas ponovo veliki broj građana odlučuje za neki vid štednje ili neki vid sigurnog ulaganja ličnog kapitala. Najzastupljenija je i dalje oročena štednja. Razlog za to je što je oročena štednja vrlo jednostavan i pametan način da se ušteđevina odvoji, ostavi na sigurno mesto, a da se pri tom i uveća. Ona omogućava sigurne pasivne prihode i u ekonomski nestabilnim okolnostima.

Različiti, ali slični vidovi štednje

Da li ste znali da pojedine banke nude programe finansijske edukacije? To postoji, pre svega, zbog njihovih klijenata, kako bi donosili finansijski ispravne odluke. Smatra se da su dobre finansijske odluke preduslov za bolji razvoj jednog društva, kao i za poboljšanje poslovanja institucija. A svakako jedan od načina pravilnog investiranja svog kapitala i jeste saradnja sa bankama, te se one danas utrkuju oko toga koja će dati bolje i povoljnije uslove za sigurnu oročenu štednju.

Neprestano je reklamiraju, nude sve povoljnije kamate, koriguju ročnost, spuštaju visinu uloga za štednju i prilagođavaju se valuti u kojoj se štedi. Pored toga, kod oročene štednje, većina banaka nudi mogućnost i prevremenog razročenja, pri čemu se ne ukida kamata u potpunosti, samo je smanjuje. Sem toga, stalno se pojavljuju nove ponude sa višim kamatama i sve prijemčivijim uslovima za oročenu štednju. Osim nje postoji devizna štednja, otvaranje štednih računa, korišćenje osiguranja i za njih važe nešto drugačiji, ali jednako primamljivi uslovi.

Pametno investiranje u Nekretnine

Kupovina nekretnina, još jedan način investiranja

Kada je reč o pametnom investiranju, kupovina nekretnina je uvek siguran korak. To je pametno uložen novac u nešto vrlo konkretno. Da li ćete tu nekretninu vi koristiti ili ćete je iznajmljivati, nevažno je, važno je samo da ste svoju ušteđevinu pretvorili u nešto opipljivo.

Najgore što, kroz dugi niz godina, može da se dogodi je da sticajem novonastalih okolnosti, odlučite da tu nekretninu prodate. Imajući u vidu da sa godinama nekretninama vrednost raste (trenutno stanje na tržištu je najbolji dokaz za to) i na taj način ćete uspeti da svoj prvobitno uložen novac uvećate, možda čak i višestruko.

Opipljiv primer je kupovina apartmana na Zlatiboru

Najisplativije je, definitivno, investiranje u nekretnine koje je moguće rentirati. Zagarantovano iznajmljivanje stanova je uvek u turistički atraktivnim mestima. S obzirom na to da se poslednjih godina Zlatibor izgradio i postao jedna od omiljenih destinacija naših i stranih turista, prodaja apartmana na Zlatiboru je u punom zamahu.

Vrlo je isplativo uložiti novac u nekretninu na toj planini, zato što putem iznajmljivanja apartmana tokom cele godine, vašu ušteđevinu možete veoma brzo povratiti, možda čak i uvećati. Prodaja apartmana na Zlatiboru je postala popularna, jer ste sa takvom nekretninom na sigurnom dobitku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here