Da li je vaša draga veštica?

0

prinzecharming.com
Postoji "nekoliko" sigurnih znakova da jeste…
 

 

Žena je 😀

Još od srednjeg veka, “aspekt ženskog” je povezan s vešticama. Istorija je prepuna dokaza da su hiljadama godina ljudi verovali da su žene sklonije grehu od muškaraca, a grešnik je u ovakvim situacijama bio jasan poštovalac đavola.

Jako je siromašna i nema od čega da se izdržava

Siromašni, beskućnici i oni koji su prisiljeni da se oslanjaju na zajednicu za pomoć su često bili optuživani kao veštice. Na primer, Sara Gud, obešena 1692. godine, je optužena da je veštica jer lutala od kuće do kuće, moleći za hranu.

Jako je bogata i može sama da se izdržava

Ako ste odrasla žena i možete finansijski da se izdržavate bez pomoći muškarca, verovatno ste veštica. Svaki pokazatelj da žena može da živi bez pomoći ili nadzora muškarca je podizao uzbunu. Ona bi se najpre izolovala od ostatka zajednice i eventualno uhapsila i dovela pred sud. Između 1620. i 1725. godine, bogate žene bez muža, braće i sinova, u strahu da ne budu optužene, su u većini slučajeva delile svoje bogatstvo i nakon toga napuštale Salem.

Ima jednu ili više drugarica

Grupa žena bez pratnje muškarca bio je jasan pokazatelj sastanka na kom se obožava đavo.

Posvađala se s nekim

Važna stvar koju treba zapamtiti je ta da je u Salemu bilo ko mogao da optuži bilo koga. I to su upravo i činili. Niko nije morao da vas vidi kako letite na metli da bi vas optužio da ste veštica, dovoljno je bilo da ste se s nekim iz sela posvađali.

Jako je stara ili jako mlada

Starije žene, udate i neudate, bile su izuzetno osetljive na optužbe. Rebeku Nurs, 70-ogodišnjeg invalida, je optužio komšija s kojim se često svađala. U 71. godini života je proglašena vešticom, pa je postala najstarija pogubljena žrtva ovih nemilih događaja. S druge strane, Doroti Gud je imala samo četiri godine kada je priznala da je veštica (istovremeno optužujući svoju majku, koja je obešena 1692.). Doroti je provela devet meseci u zatvoru.

imagepics.website
Nije li ovo jedna divna veštica? 😉

Pomaže ženama pri porođaju

Pisac Džoel Sautern je napisao da se Crkva bojala babica u 17. veku zbog njihovog tajnog poznavanja lekovitog bilja i paganskih učenja, pa je redovno ponižavala i demonizovala njihovu profesiju smatrajući je nečistom.

Ima previše ili premalo dece

Ako imate mnogo dece – vaša materica je pod uticajem magije, no ako imate malo ili nijedno dete – vrag je prokleo vašu matericu.

Ponašala se tvrdoglavo i agresivno

Na suđenju Rejčel Klinton, njeni tužioci su izneli pred sud sledeće: “Zar nije pokazala karakter ogorčene, nametljive, zahtevne žene – možda ukratko, lik veštice? Zar nije psovala, pretila i borila se?”

Ima mladež

Mladež se vrlo lako mogao protumačiti kao znak đavola. To je takođe mesto gde se (obično) pas, mačka ili zmija ‘priključe’ na vešticu kako bi joj pili krv. Optužene žene su u nedostatku drugih dokaza često skidali i pretraživali njihovo telo, a kada bi pronašli mlade to je bio “A-HA!” Trenutak – dokaz da je veštica.

Ima pokvaren maslac ili mleko u kući

U nekoliko izjava tokom suđenja u Salemu su spomenuti pokvareni mlečni proizvodi i dovedeni u vezu sa veštičarenjem.

Imala je vanbračnog partnera

1651. godine, Alis Lejk je optužena da je veštica jer je imala vanbračni seksulani odnos i pritom ostala trudna. Alis je na kraju priznala da je “kroz ovaj greh sarađivala s đavolom”, a iste godine je obešena.

Prekršila je bilo koje od sledećih pravila

Ovo su samo neka pravila koja su korišćena na suđenjima, a koja su se često iznosila kao dokazi o veštičarenju i zbog kojih se vrlo lako moglo završiti na vešalima:

Ako ste počinili preljubu

Ako ste navodili ljude na druge bogove

Ako ste silovani (ne ako ste silovali, već silovani!)

Ako ste posadili više od jedne vrste semenki u polje

Ako ste dotakli mrtvu svinju

Ako ste nosili odeću od više vrsta tkanina

Ako imate “okruglu” frizuru

Ako imate pletenice u kosi

Ako ste dopustili veštici da živi…

Dakle, vaša draga je skoro 100% "veštica"… a vi je baš zato i volite ;). U to ime, Balaševićev hit:

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here