pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nijedan mitski pojam ne budi toliko misterije kao Atlantida, veoma napredna civilizacija koja je naglo nestala pre nekoliko hiljada godina. Tako se barem pretpostavlja…

Još nisu otkriveni konkretni dokazi o njenom postojanju, ali to ne sprečava arheologe i istoričare da se bave mitologijom koja oduvek intrigira radoznale umove.

Jesu li stanovnici Atlantide zaista postojali i šta im se dogodilo.

Ovo je nekoliko teorija o sudbini ove izgubljene kulture koja je, prema legendi, u drevna vremena vladala svetom.

Atlantida je bila kontinent koji je progutao Atlantski okean

Ideja da je reč o istorijsko potvrđenom mestu, a ne o priči koju je izmislio Platon, uticajni starogrčki filozof i pripovedač, javila se tek krajem 19. veka. U svojoj knjizi “Atlantida: pretpotopni svet” iz 1882., pisac Ignatius Donel tvrdio je da su drevni narodi nasledili dostignuća, poput jezika, obrade zemljišta i metala, od napredne civilizacije koja im je prethodila.

Donel je opisao potopljeni kontinent, koji se, prema Platonovim navodima, nalazio izvan Herkulovih stubovi kod Gibraltara, tesnaca koji razdvaja Sredozemno more od Atlantskog okeana. Savremena okeanografija i znanja o tektonskim pločama koje danas primenjujemo ipak ne idu u prilog ovoj teoriji.

Atlantidu je progutao Bermudski trougao

Nadahnuti Donelijevim delom, mnogi pisci su kasnije iznosili pretpostavke da se Atlantida nalazila negde drugde. Jedan od njih bio je i Čarls Berlic, unuk osnivača čuvene škole za učenje stranih jezika Berlic.

On je tokom 1970-ih tvrdio da je Atlantida pravi kontinent i da se nalazio nedaleko od Bahama, ali da ga je progutao Bermudski trougao. Reč je o ozloglašenom području Atlantskog okeana gde brodovi navodno nestaju pod nerazjašnjenim okolnostima, prenosi portal Kliks.

Poklonici ove teorije kao osnovni dokaz ističu prisustvo neobičnih podvodnih građevina, nalik ulicama i zidinama, koje se nalaze nedaleko od obale arhipelaga Bimini. Naučnici procenjuju da je reč o prirodnim strukturama nastalim od nasumično naslaganih stena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here