EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti shvatio je da nije isto biti opozicija u odnosu na vlast i zbog toga nije spreman da preuzme odgovornost koja ga očekuje i bude premijer Kosova, kaže za Kosovo Onlajn direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini Fatmir Šeholi.

– Ukoliko se Vlada Kosova ne formira do 15. februara sledeće godine, doći će do raspuštanja parlamenta i socijalne krize jer bez usvajanja budžeta od 1. aprila zaposleni neće primati plate – naglašava Šeholi.

On je skeptičan da će Kosovo uskoro dobiti Vladu i navodi tri moguća scenarija izbegavanja političke krize.

– Kurti ima rok do 10. januara da formira Vladu. Kako stvari stoje biće veoma teško, da ne kažem nemoguće. Posle toga, rok od deset dana za formiranje vlade imaće Demokratski savez Kosova i mislim da su tu šanse veće nego da je Kurti formira. Ili treća opcija, a to su novi izbori. Ipak samo jedan faktor može ovu situaciji da reši, a to je međunarodni faktor koji ima uticaja na Kosovu u ovakvim situacijama – precizira Šeholi.

Šeholi smatra da se Kurti pribojava preuzimanja odgovornosti premijera i da zbog toga još uvek nema dogovora.

– Planovi su mu novi izbori jer očekuje veći broj poslaničkih mandata zbog podrške građana koju ima, ali je ipak politički sistem na Kosovu takav da bez podrške neke od političkih partija neće uspeti da bude na vlasti – dodaje on.

– Definitivno se ovo ne dešava zbog pozicije predsednika Kosova, zbog ministra unutrašnjih poslova ili zbog toga da se nisu složili oko programa vlade. Posle svih razgovora među partijama kao i u svetu, Kurti je uvideo da nije isto biti opozicija, doći na vlast i imati odgovornost koja ga čeka. Ja mislim da nije spreman za tu apsolutnu vlast koju bi trebalo da preuzme – naglasio je Šeholi.

On podseća da je Samoopredeljenje prekršilo jedan od dogovora sa DSK izglasavši Glauka Konjufcu za predsednika parlamenta čime je, smatra, definitivno kraj saradnje ove dve partije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here