EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Politička analitičarka Donika Emini smatra da uvođenje recipročnih mera prema Srbiji nosi rizik od odlaganja dijaloga, a analitičar Astrit Gaši ističe da Kurtijeva vlada ima političku obavezu uspostavljanja reciprociteta prema Srbiji, prenosi Gazeta ekspres.

Politički analitičar Astrit Gaši smatra da bi neuspeh uspostavljanja reciprociteta prema Srbiji predstavljala glavnu slabost ove vlade.

– Kurtijeva vlada ima političku obavezu da vrati reciprocitet u nekom obliku zbog činjenice da se sva politička aktivnost Samoopredeljenja već godinama zasniva na potrebi za recipročnim merama između Kosova i Srbije. Neuspeh uspostavljanja reciprociteta bila bi velika slabost za Kurtijevu vladu – rekao je Gaši.

Analitičarka Donika Emini upozorava da bi trebalo jasnije definisati strategiju Vlade Kosova za dijalog sa Srbijom.

– Uspostavljanje reciprociteta donosi rizik odbacivanje dijaloga. Vlada Kosova ne treba da daje pompezne izjave koje će da izazovu reakcije u Srbiji, već da donosi odluke koje su u funkciji poboljšanja pregovaračke pozicije Kosova u dijalogu. Vlada Kosova treba da bude jasna koju strategiju ima za dijalog i šta želi kroz uzajamnost da konkretno postigne uzajamnošću – rekla je Emini, pominjući takse od 100 odsto na srpske proizvode koje je uvela Haradinajeva vlada za koje Emini ističe da nisu donele nikakvo dobro Kosovu.

Gaši veruje da će se dijalog nastaviti bez obzira na to da li će biti uvedene recipročne mere i smatra da one da neće imati takav negativan uticaj na odnos Kosova sa EU i SAD.

– Tek treba da se vidi koliko će reciprocitet uticati na dijalog, u smislu pritiska međunarodne zajednice po tom pitanju. Ostaje pitanje hoće li doći do blagog pritiska ili će se hitno zahtevati da promene. Verujem da recipročne mere neće imati naročito negativan odjek u zemljama Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama. Sa recipročnim merama ili bez njih, dijalog između Kosova i Srbije će biti nastavljen u nekom obliku – rekao je Gaši.

Emini veruje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristiti reciprocitet da blokira proces dijaloga jer mu to politički odgovara.

– Neće biti pritisaka kao što je bilo u vreme Trampa i Grenela, ali još nije poznato kakva će biti reakcija. Za Kosovo je izuzetno važno da zna koja je svrha dijaloga i kako će koristiti reciprocitet kao sredstvo u ovom procesu. Svako odlaganje procesa dijaloga ne odgovara ni Kosovu ni Srbiji – istakla je Emini.

Emini je naglasila da Srbiji više odgovara odlaganje dijaloga.

– Za Srbiju je mnogo povoljnije odlaganje procesa dijaloga jer međunarodnoj zajednici ne duguje ništa u odnosu na Kosovo – rekla je Emini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here