EPA/Alex Hofford
Kineski vojnici

NATO mora više da razmišlja o tome kako da se izbori sa Kinom i njenim vojnim usponom, iako će Rusija ostati glavni protivnik tokom ove decenije, navodi se u izveštaju o reformi Alijanse koji će sutra biti objavljen.

Izveštaj “NATO 2030”, koji je pripremila grupa takozvanih “mudrih osoba”, sadrži 138 predloga i dolazi usred rastućih sumnji u svrhu i značaj saveza, za koji je francuski predsednik Emanuel Makron prošle godine rekao da je doživeo “moždanu smrt”, prenosi Rojters.

“Kina više nije benigni trgovinski partner kojem se Zapad nadao. Rastuća je snaga našeg veka i NATO se mora prilagoditi”, rekao je jedan NATO diplomata koji je video izveštaj, ukazujući na kineske aktivnosti na Arktiku i Africi i na velika ulaganja u evropsku infrastrukturu.

Deo NATO odgovora trebalo bi da bude održavanje tehnološke prednosti nad Kinom, zaštita računarskih mreža i infrastrukture, rekao je diplomata, pozivajući se na izveštaj, iako neće biti usvojene sve preporuke.

Savez od 30 članova mogao bi takođe da uspostavi bliže veze sa zemljama koje nisu članice NATO-a, poput Australije, i više da se usredsrede na odvraćanje u svemiru, gde Kina razvija sredstva, navodi se u izveštaju.

U izjavi uoči objavljivanja izveštaja, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da uspon Kine predstavlja “važne izazove za našu bezbednost”.

– Kina masovno ulaže u novo oružje. Približava nam se, od Arktika do Afrike. Kina ne deli naše vrednosti… i pokušava da zaplaši druge zemlje – rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, pozivajući saveznike da se okupe po tom pitanju.

2 KOMENTARA

  1. Nato se jedva izborio sa jednom Srbijom 3 mjeseca tukući je krstarecim raketama,1000 borbenih aviona i radioaktivnom municiom.
    Bili su vec u panici jer nisu imali sta vise bombardovati ( poslije mostova,rafinerija vaznijih objekata….) a Srbi jos drze Kosovo.
    Miloseviceva kapitulacija ih je spasila istorijske sramote i poraza!!!
    A sada zamislite da napadnu na jednu Rusiju
    🙂

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime