Tanjug/AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Dugo je delovalo izvesno da će nemačka ekonomija ove godine zabeležiti najveći pad od Drugog svetskog rata. Šef instituta Ifo Klemens Fuest za DW objašnjava zašto je sada prognoza ipak znatno bolja.

Institut za istraživanje privrede Univerziteta u Minhenu (Ifo) izneo je novu prognozu prema kojoj će privredni pad Nemačke u ovoj godini biti samo 5,2 odsto. To je manji pad od onog koji za sada očekuje nemačka Vlada (5,8 odsto) i daleko manji od prethodne procene instituta Ifo koji je letos očekivao minus od 6,7 odsto.

Ukoliko se nova prognoza ostvari, to bi bio važan uspeh – izbegao bi se negativni rekord od Drugog svetskog rata koji trenutno drži 2009. godina kada je svetska finansijska kriza oborila nemačku ekonomiju za 5,7 odsto.

– Neki (nemački) trgovinski partneri su se zapanjujuće brzo oporavili, posebno Kina. U julu je izvoz u Kinu bio otprilike isti kao prethodne godine – kaže u razgovoru za DW šef prestižnog instituta Ifo Klemens Fuest.

– Uz to je politika zagrabila za mnogo novca i njime podržala privredu – dodaje Fuest, misleći na paket pomoći od oko 130 milijardi evra.

Država je tokom najžešćeg udara na proleće isplaćivala dve trećine plate radnicima poslatim na prinudne odmore, i podržala sitne privrednike čiji je posao ili sasvim stao ili je znatno ispaštao tokom lokdauna.

Zaduženje države dostiže tako 80 odsto BDP, ali Fuest računa da je Nemačka tako dobro prošla. „Kad privredi krene još bolje, biće više poreskih prihoda, a manje rashoda recimo za podršku nezaposlenima.“ Naš sagovornik ipak ne veruje da će Nemačka moći da se vrati takozvanoj „crnoj nuli“, to jest izbalansiranom budžetu pre 2023. godine.

Problemi za određene branše

Upitan za mogući talas bankrota koji bi pogodio preduzetnike kada isteknu mere pomoći, Fuest kaže: „Ogromne probleme imaju gastronomija, turistička ili sajamska branša. Imamo čak teškoće u nekim oblastima industrije poput proizvodnje mašina i automobila, ni tu ne ide sve kao po loju.“

– Ali postoje druge grane privrede koje su se vrlo dobro razvile, recimo posao sa biciklima ili proizvodnja nameštaja. To nas je odvelo do ove poboljšane prognoze – navodi šef instituta Ifo.

Ipak, Fuest upozorava da prognoza privrednog razvoja nije proročanstvo. Tako su stručnjaci Ifo, izrađujući prognozu, pretpostavili da do kraja godine neće biti divovskog drugog talasa korone u Nemačkoj, kao ni tvrdog Bregzita ili ponovnog rasplamsavanja ekonomskog rata SAD i Kine.

– Naravno, sve to može da se odigra i drukčije – dodaje Fuest.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime