EPA-EFE
Predsednici Sirije i Rusije Bašar al Asad i Vladimir Putin

Posle pet godina borbe za očuvanje režima Bašara al Asada u Siriji, čini se da Rusija sada teži tome da se reši svog “zloglasnog” klijenta.

Asadova uporna brutalnost i korupcija, i njegova nesposobnost da uspostavi čak i privid  funkcionalne države, pretvorila se u teret kojeg bi Moskva najradije da se reši.

Ovim rečima je američki portal “Dejli bist” ukratko rezimirao najnovije stanje u odnosima Rusije i Asadovog režima. Sirijski predsednik, članovi njegove porodice i njegovi alevitski klanovi gaje bliske, možda i neraskidive odnose sa režimom u Teheranu i milicijama koje podržava Iran, što podriva glavnu misiju Moskve u toj zemlji, piše Al Džazira Balkans.

Ruski mediji protiv Asada

Portal smatra da Moskva nastoji da rehabilituje Asadov režim, kao simbol stabilnosti koji je u stanju privući stotine milijardi dolara stranih ulaganja za obnovu, a koje bi ruske kompanije tada bile spremne da prime. Međutim, to neće biti moguće sve dok Asadovi rođaci deluju kao mafija i podržavaju iranske snage, što sprečava dolazak sredstava iz evropskih i zalivskih zemalja od kojih se očekuje da snose troškove obnove Sirije.

Ovo nije prošlo neopaženo od strane Sjedinjenih Američkih Država. U tom kontekstu, Džejms Džefri, specijalni izaslanik SAD za koaliciju za borbu protiv Islamske države, rekao je:

– Asad nije učinio ništa da pomogne Rusima da proda ovaj režim, ni u arapskom svetu, a ni u Evropi. Čuli smo više puta od Rusa ono što upućuje na to da shvataju koliko je Asad loš.

Džefrijevi komentari usledili su nedelju dana nakon što su ruski mediji objavili veliki broj izveštaja i uvodnika koji su ciljali na Asada, prikazujući ga kao beznadežno korumpiranog i nesposobnog za upravljanje, sugerišući da je došlo vreme da bude zamenjen novim liderom.

Rusija razmatra druge opcije za upravljanje Sirijom?

Autor teksta se osvrnuo i na glasine da Moskva razmatra druge opcije osim Asada za upravljanje Sirijom. Tass, najveća ruska novinska agencija, u jednom uvodniku je napisala “Rusija veruje da Asad ne samo da više nije u stanju da vodi zemlju već da Moskvu vuče prema avganistanskom scenariju“.

Istovremeno, Rami Mahluf, rođak Bašara al Asada, čija je imovina zamrznuta pre pet meseci, na svojoj Fejsbuk stranici objavio je video-snimak na kojem optužuje Asadov režim za korupciju. Mahluf je najbogatiji čovek u Siriji i ima odlične odnose s Rusijom, a prethodno je kritikovao iransko prisustvo u Siriji.

Istakao je da je Iran pokrenuo projekat izgradnje železničke pruge Šalamča koja povezuje Teheran sa Latakijom preko stanica u Basri, Bagdadu, Al Bukamalu i Damasku, čime bi se Hmejmim izolovao od ruskih snaga u centralnoj i južnoj Siriji, a Teheranu omogućilo da brzo isporuči oružje svojim proxy silama u Latakiji koje već učestvuju u sukobima protiv grupa podržanih od Rusije.

Da li će se ispuniti Erdoganova želja?

Čini se da Rusija, koja je ljuta na milicije koje podržavaju Iran, nije jedini igrač na terenu koji želi da izravna račune sa tim milicijama. Rusko vojno rukovodstvo u Siriji je ignorisalo, ako ne i podsticalo u velikoj meri izraelske udare na iranske trupe u celoj zemlji, navodi autor.

Bez Rusije, kaže on, Iran će biti odlučujući akter u Siriji, koji još uvek nastoji da vodi rat u vreme kada je većina drugih međunarodnih igrača umorna i jedino što žele je ponovno ujedinjenje Sirije. Čak je i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, kao poslednji sponzor Slobodne sirijske vojske (FSA), pristao da sklopi mir s Moskvom.

Ironično, dugogodišnja želja Erdogana da svrgne Asada s vlasti možda se ipak obistini, iako ne onako kako je to očekivao. To neće učiniti revolucija, nego Rusija koja je uvek nastojala da ga štiti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here