EPA/Valda Kalnina
NATO vojnici (Foto: Arhiva)

Najviša američka diplomatkinja pri NATO-u odbacila je napise da se Sjedinjene Države pripremaju da smanje broj vojnika u istočnoj Evropi.

I to uoči razgovora s Rusijom o napetostima na granici s Ukrajinom, prenosi “Jutarnji list”.

– Administracija ne priprema opcije za povlačenje snaga u istočnoj Evropi – rekla je američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith na Tviteru nakon što je NBC prvi izvestio da se razmatra promena broja vojnika u Poljskoj i na Baltiku.

Cilj ključnih razgovora Moskve i Vašingtona u ponedeljak je smirivanje napetosti nakon višemesečne zabrinutosti Zapada da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da izvrši invaziju na ukrajinsku teritoriju kao 2014. godine kad je Rusija aneksirala poluotok Krim.

Rusija poriče da priprema invaziju na Ukrajinu i optužuje Ukrajinu da premešta vojnike prema regiji Donbas koju kontrolišu proruski separatisti.

Putin traži od NATO-a da se ne širi na istok i da obeća da neće primiti Ukrajinu u taj savez.

Rusija kaže da strahuje za vlastitu sigurnost zbog napredovanja NATO-a. Mnoge bivše komunističke države koje su bile deo Sovjetskog Saveza ili su bile usko povezane s njim, pridružile su se NATO-u od kraja Hladnog rata.

Zapadni vojni savez odbacio je tvrdnju o pretnji Moskvi kao apsurdnu. Ukrajina je blizak saveznik NATO-a, ali ne i članica saveza.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime