pixabay.com

U vremenu kada su društvene mreže postale prozor u svet, ali i prostor gde se kriju brojne opasnosti, pojavio se novi izazov po imenu “sekstorzija”.

Ova reč opisuje pretnju objavljivanjem intimnih fotografija osobe bez njenog odobrenja, često uz zahtev za novac ili dodatne slike. Instagram, jedna od najomiljenijih platformi među korisnicima širom sveta, odlučila je da stane na put ovakvom vidu digitalnog nasilja, najavljujući testiranje niza alata namenjenih suzbijanju ovog problema.

Predstojeće nedelje doneće promene koje obuhvataju automatsko zamagljivanje fotografija eksplicitnog sadržaja u direktnim porukama, sa posebnim naglaskom na zaštitu korisnika mlađih od 18 godina.

Instagram takođe planira da testira obaveštenja koja će upućivati potencijalne žrtve na mesta gde mogu dobiti podršku i savet kako da postupaju u takvim situacijama.

Neće biti pošteđeni ni oni koji pokušaju da izvrše “sekstorziju”. Instagram uvodi mere koje će otežati njihovu interakciju sa ostalim korisnicima, uključujući i sakrivanje njihovih poruka upućenih maloletnicima.

Ove inicijative dolaze u trenutku kad WhatsApp, druga popularna aplikacija za razmenu poruka, obara starosnu granicu za svoje korisnike u Evropi sa 16 na 13 godina.

Instagram time šalje jasnu poruku – platforma se zalaže za sigurno i zdravo okruženje za sve svoje korisnike. Sa novim alatima za borbu protiv “sekstorzije”, nada se da će učiniti digitalni svet bezbednijim mestom, naročito za mlađu populaciju koja je najviše izložena rizicima koje nosi online interakcija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here