EPA/CHRISTIAN HARTMANN / POOL
Donald Tramp

Sjedinjene Američke Države su na nogama. Smrt Džordža Flojda, koji je nastradao prilikom brutalnog hapšenja u Minesoti, izazvalo je burne proteste širom zemlje.

Sjedinjene Američke Države su na nogama. Smrt Džordža Flojda koji je nastradao prilikom brutalnog hapšenja u Minesoti izazvalo je burne proteste širom zemlje.

Tenzije rastu, posebno što su sve češći sukobi policije i demonstranata, a protesti su u nekim gradovima prerasli u običnu pljačku i napade huligana, o čemu svedoče obijanje radnji “Dolče i Gabana”, “Guči”, “Najki”, čak je nastradala i crkva u blizini Vašingtona.

Sve oči uprte su u predsednika SAD Donalda Trampa i pomno se prati kako se suočava sa novom krizom. On je već bio na udaru javnosti zbog odnosa prema pandemiji koronavirusa koju je prvobitno obesmislio, a zatim je “promenio ploču” i prema oceni nekih stručnjaka prebacio veliki deo odgovornosti na lidere saveznih država.

Pošto se bliže predsednički izbori u SAD, koji bi trebalo da budu održani 3. novembra, sve je učestalije pitanje da li će Tramp uspeti da osvoji drugi mandat ili će tu funkciju uzeti kandidat demokrata Džo Bajden.

Bajdenov “skok” od osam odsto

Prema istraživanjima, protesti u SAD, kao i reakcija države na epidemiju koronavirusa nisu dobro uticali na Trampovu podršku u narodu.

Naime, Bajdenova popularnost je, sudeći po rezultatima koji su nedavno objavljeni, porasla za čak osam odsto u odnosu na decembar prošle godine. U slučaju da bi se danas održali izbori, Bajden bi osvojio 52 odsto glasova, dok bi se za Trampa opredelio 41 odsto birača.

Prema navodima nekih američkih medija, ovo istraživanje koje je objavio portal “Real Clear Politics” ukazalo je na to da su protesti koji besne već 9. dan zbog smrti Džordža Flojda znatno uticali na rast popularnosti demokratskog kandidata, odnosno značajni pad podrške Trampu, predstavniku republikanaca.

Tramp šalje vojsku, Bajden među ljudima

Dva kandidata su u najmanju ruku imali drugačiji pristup nasilju, koje je eskaliralo posle smrti Flojda. Naime, pre okršaja demonstranata i policije ispred Bele kuće, Tramp je zapretio demonstrantima da ih čekaju “najljući psi i najopasnije oružje” ukoliko pokušaju da upadnu u taj objekat.

Takođe, nekoliko dana kasnije, prvi čovek SAD zapretio je da će poslati na ulice vojsku ukoliko se nastavi pljačkanje i uništavanje imovine.

S druge strane, kako smatraju neki stručnjaci, Bajden je maksimalno iskoristio priliku da podigne popularnost kod birača, te je krajem maja zajedno sa suprugom posetio proteste u Vilmingtonu, gradu u američkoj državi Delaver.

On je osudio nasilje policije i podržao pravo ljudi da protestuju.

“Mi smo nacija u bolu, ali ne smemo da dozvolimo da nas bol uništi. Mi smo nacija besnih, ali ne smemo da dozvolimo da nas bes obuzme. Mi smo nacija iscrpljenih, ali ne smemo da dozvolimo da nas umor pobedi”, napisao je Bajden na društvenim mrežama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime