EPA

Pandemija u Nemačkoj se pogoršava. To barem pokazuju brojevi novoinficiranih. Danska zatvara neke granične prelaze sa Nemačkom, a ukidanje lokdauna nije ni na vidiku.

U Nemačkoj sve više činjenica ukazuje na moguće pogoršanje pandemije koronavirusa. Nakon što je takozvani reproduktivni broj patogena sedmicama bio ispod jedan, sada je prvi put ova vrednost premašena, navodi se iz Instituta Robert Koh (RKI).

Sedmodnevna vrednost je trenutno 1,01, što znači da 100 zaraženih teoretski zarazi još 101 osobu. To bi moglo ukazivati na to da se nove varijante virusa šire brže, uprkos lokdaunu. Predsednik RKI Lotar Viler rekao je u petak (19.2.) da se u Nemačkoj brzo širi mutacija virusa B.1.1.7. koja je prema procenama zaraznija za 35 posto.

Nemačka je na prekretnici…

– Vrlo je moguće da smo opet na prekretnici. Čini se da se trend smanjenja (broja inficiranih) koji smo doživeli u poslednjih nekoliko nedelja, neće nastaviti – rekao je Viler.

S obzirom na opasnosti koje predstavljaju varijante virusa, savezni nemački ministar rada Hubertus Hajl upozorio je na opasnost brzopletog povlačenje mera protiv korone. Savezna i pokrajinske vlade trebalo bi zajednički da razviju razuman koncept otvaranja, rekao je ovaj političar SPD.

– Mora biti toliko bezbedno, da nakon nekoliko nedelja ne moramo ponovo da zatvaramo sve što smo upravo otvorili – izjavio je on za nemačke medije.

Ovog ponedeljka osnovne škole ponovo će početi sa radom u još deset nemačkih pokrajina, kao i vrtići. Sindikat obrazovanja i nauke je upozorio na “visok rizik” za zdravlje nastavnika i učenika.

Danska zatvara nekoliko graničnih prelaza

Flensburg, grad na danskoj granici, trenutno je jedno od žarišta korone u celoj zemlji: Sedmodnevna vrednost incidencije je 192. Danska je zato zatvorila nekoliko manjih graničnih prelaza prema Nemačkoj, a Ministarstvo pravde u Kopenhagenu najavilo je da će biti “mnogo intenzivnijih” kontrola.

Iako je broj infekcija u Danskoj do nedavno ostao na relativno niskom nivou, nacionalni zdravstveni institut SSI sada očekuje porast njihovog broja i boravaka u bolnici.

Broj novih infekcija u zemlji od šest miliona ljudi popeo se na 552, što je najveća vrednost u poslednje dve nedelje – ali u pozadini toga je i mnogo češće testiranje. Već dve nedelje deci do četvrtog razreda u Danskoj je dozvoljeno da se vrate u školu. Sve ostalo, uključujući prodavnice i restorane, ostaće zatvoreno barem do kraja meseca.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime