Pexels

Svi parovi se svađaju, to ne može niti treba da se izbegava.

Ali šta kad osetite da u poslednje vreme vaše svađe ipak idu u pogrešnom smeru, ka putu bez povratka? Ovo je nekoliko vrsta svađa koje se mogu pojaviti pred kraj veze, pa ih uočite na vreme.

Nemate poštovanja

Obično započinje s blagom kritikom poput “što ne pereš sudove”. Ali može eskalirati do generalne kritike poput “ne pomažeš u kućnim poslovima”, a onda i ličnom kritikom tipa “ti si sebična, lenja osoba”. Velika je razlika između kritikovanja radnje (ne pereš sudove) i kritikovanja osobe (sebična osoba). Savetnici za parove naglašavaju da svađe ne bi trebalo započeti sa “ti” jer to neće raščistiti sukob, već će ga produbiti.

Svađe zbog dece

Razgovor o deci morate imati pre nego što se venčate. Ali šta kad se stavovi po tom pitanju promene vremenom? Recimo, jedna strana smatra da će deca ometati karijeru ili vam je dosta odlazaka kod stručnjaka za plodnost. Ako nemate iste stavove po pitanju dece, može doći do ogorčenja.

Imate iste svađe

Ona njega opet podseća na to da nije promenio rolnu toalet-papira. On se na nju ljuti jer se ne seti da ga pozove celi dan, a kad izađe s prijateljima, zivka ga pet puta za veče. Ili se stalno svađate oko odgajanja dece. Verovali ili ne, možete se svađati i oko svađanja. Ponavljajuće svađe u vezi mogu pokazati razlike u načinu života. Ponekad parovi imaju trzavice zbog svakodnevnih stvari, ali zapravo otpuštaju tenzije zbog dubljih problema. Možda je vreme da napravite kompromise.

Svađate se zbog s**a

Ako jedan partner želi s**s, a drugi ne, taj nedostatak intime može značiti da ste u platonskoj vezi. Zbog urođene fizičke i emocionalne ranjivosti s**a, ovo može biti teško za prevazilaženje. No, neophodno je. Bez fizičkog dodira stvarate osećaj odbijanja, koji može voditi do nesigurnosti, ogorčenosti, ljutnje i pobune. Intimnost je ključni deo zdravog odnosa, zato razgovarajte s partnerom o nedostatku s**a kad ste oboje smireni i možete biti iskreni i ranjivi.

Porodica je razlog trzavica

Ako osećate da partner mrzi vašu porodicu ili obratno, može doći do ozbiljnih problema. Ako želite da komentarišete ili kritikujete partnerovu porodicu, to treba da uradite tako da poštujete partnera i njegova osećanja. Ako želite da promenite mišljenje svog partnera ružnim rečima, pazite, jer time možete promeniti mišljenje koje on ima o vama.

Finansije stvaraju probleme

Gotovo je neminovno da ćete se jednom posvađati zbog finansija, to je osetljiva tema i naći ćete se na opasnoj teritoriji. To ne znači da osoba koja više zarađuje treba da donosi sve odluke. Nikako! Odluke moraju da se donose zajedno. Zajednički finansijski ciljevi su važni za svaki srećan i zdrav par.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here