Pixabay

Zanimanje kuvara u poslednje vreme veoma je perspektivno i može da se zaradi i do 3.000€ mesečno.

Zanimanje kuvara je na našem tržištu veoma traženo i poslodavci daju velike zarade. Bilo je slučajeva gde se šefu kuhinje nudilo i više od 3.000 evra.

– Pre nekoliko godina imali smo jedan oglas u kome je poslodavac nudio platu od čak 3.100 evra, ali je lista potrebnih kvalifikacija bila dugačka i šef je morao da poznaje mnoge svetske kuhinje. Naravno, visina zarade razlikuje se u zavisnosti od pozicije. Pomoćnici kuvara rade uglavnom za minimalac ili malo više od toga, ali sami kuvari mogu da dostignu zarade od 70, 80, 100 hiljada dinara – objašnjava Miloš Turinski iz Infostuda.

Kako je sagovornik ispričao, tražnja za kuvarskim školama je do pre nekoliko godina bila slaba. Međutim, prema njegovim rečima, to se u poslednje vreme promenilo jer se prepoznaje da je zanimanje perspektivno. Ovo potvrđuje i Jelena Čeperković, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj Banji, jedne od najpoznatijih u Srbiji u koju dolaze učenici iz cele zemlje.

– Kada je reč o kuvarima, tu imamo treći i četvrti stepen i godišnje se upiše oko 90 učenika. Međutim, svake godine se traži mesto više, ima puno zainteresovanih – kaže Čeperković.

Sagovornica je objasnila da su početne plate u ovom zanimanju oko 700, 800 evra i mogu da se dostignu visoke zarade. Prema trenutnim ponudama u oglasima, za posao kuvara se u Beogradu i Novom Sadu nudi i do 130.000 dinara. Iz Srbije mnogo kuvara ide u inostranstvo. Najviše ih odlazi na jadransko primorje u toku letnje sezone. Tu kuvari mogu da zarade i do 3.000 evra mesečno. Najpopularnije letnje destinacije su Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a budući da su obezbeđeni smeštaj i hrana, može se reći da je to “čista” zarada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here