pixabay.com

Postoji nekoliko razloga zašto psi namiguju – to mogu biti “signali” vašeg psa koje ne bi trebalo ignorisati.

Studije pokazuju da su psi usklađeni sa svojim porodicama – oni shvataju sve vrste aspekata našeg ponašanja i obraćaju pažnju na naše znake. Pa zašto psi namiguju?

Megan Konrad, veterinarski konsultant kaže da je namigivanje često namerno ponašanje sa različitim značenjima – ali iza toga mogu biti i neki zdravstveni razlozi.

U zavisnosti od situacije, namigivanje psa možete protumačiti na mnogo načina.

– Namigivanje može biti znak naklonosti, da je pas miran, da traži pažnju ili možda oponaša svog vlasnika ako je to radnja koju često rade – kaže Konrad.

Vaš pas se takođe možda samo prijavljuje vama sa druge strane kauča svojim razigranim namigivanjima. Ako pokušavate da dešifrujete šta znači kada vaš pas namiguje, obratite pažnju i na govor tela. Ako im je rep podignut, a uši uspravne, to znači da pokazuju interesovanje ili traže pažnju.

Namigivanje, treptanje, oblizivanje usana i spuštanje glave i ušiju dodatni su načini na koje štenci daju vama i drugim psima do znanja da su voljni da sarađuju.

Međutim, često namigivanje, posebno istim okom, može biti znak da nešto nije u redu. Psi mogu imati tendenciju da više puta zatvaraju oči ako osećaju bol, osetljivost na svetlost ili nelagodnost. I, baš kao i ljudi, psi namiguju ili trepću kada dođu u kontakt sa prašinom, prljavštinom ili dlakom.

Drugi razlozi zbog kojih psi namiguju su simptomi infekcije oka.

– Ako primetite iscedak, pojačano ili nevoljno treptanje, crvenilo u ili oko oka ili bilo kakvu povredu, odmah zakažite pregled kod veterinara . navodi Konrad.

Takođe, uzrok čestog namigivanja i treptanja je entropija, genetsko stanje koje se često uspešno koriguje operacijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here