EPA/YURI KOCHETKOV
Mihail Gorbačov

Bez Sovjetskog Saveza i sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova ne bi bilo ni ujedinjenja Nemačke, a činjenica da su u Kremlju podržali taj proces na kraju je doveo do političke pobede, jer su Rusi dobili pouzdanog partnera u Evropi, rekao je nemački diplomata, bivši ambasador Nemačke u Rusiji Ernst Jorg fon Študnic.

– Nemački kancelar Helmut Kol sve vreme je govorio da ključ za nemačko ujedinjenje leži u Moskvi. S tim u vezi, SSSR je na čelu sa tadašnjim generalnim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR Mihailom Gorbačovom odigrao veoma važnu ulogu. Bez njihovog učešća bilo bi nemoguće realizovati ujedinjenje Nemačke. Sa druge strane, bilo bi nemoguće da kancelar Kol na pregovorima u Moskvi postigne rešenje bez podrške američkog predsednika Džordža Buša starijeg – rekao je nemački diplomata.

On je dodao da „u objektivnim interesima sovjetske vlade u vreme Gorbačova bilo je da se postigne smanjenje međunarodne napetosti u Evropi, a to je za Moskvu značilo ujedinjenje Nemačke“.

Učešće u tom procesu je donelo SSSR-u, a zatim Rusiji, pouzdanog partnera – ujedinjenu Nemačku u Evropi, što je bila velika politička pobeda, istakao je Fon Študnic.

– Sada partner SSSR-a nije bila slaba Istočna Nemačka, partner je postala ujedinjena Nemačka. Zato ne treba govoriti da su Istočnu Nemačku dali previše ‘jeftino’. To je bila politička odluka o sticanju snažnog partnera i bila je pobednička – dodaje diplomata.

Podrška SSSR u pitanju nemačkog ujedinjenja bila je pomalo neočekivana za zapadnu diplomatiju, međutim ekonomski položaj Istočnog bloka u momentu ujedinjenja bio je loš, a odsustvo finansijske podrške iz Moskve podstaklo je saveznike na zbližavanje sa Zapadom, objašnjava Fon Študnic.

– SSSR je ekonomski bio neobično slab i neizlečivo je zaostajao u konkurenciji sa Zapadom. To je dovelo do toga da krajem osamdesetih godina prošlog veka SSSR nije bio u stanju da ekonomski podrži države Varšavskog pakta na onom nivou kako je to decenijama rađeno. I Istočna Nemačka, počevši od kasnih sedamdesetih godina prošlog veka, uz veliko nezadovoljstvo Moskve, sve više je finansijski zavisila od Zapadne Nemačke zbog velikih kredita koje je dobijala. Moskva to nije mogla da spreči, jer više nije bila u stanju da ekonomski podržava Istočnu Nemačku – zaključuje diplomata.

Nemačka danas 30. put obeležava državni praznik – Dan nemačkog jedinstva.

2 COMMENTS

  1. Verovatno bi se tok istorije kretao u boljem pravcu. Ne bih nas Nemci po trći put ubijali. Ravnoteža se nikad ne bi narušila i alavost zapada za tuđim resursima ne bi mogla danas dostići takve razmera. Uništene su mnoge drevne civilizacije i bogate zemlje kao Irak, Sirija, Libija, Jugoslavija,… Nemačka je brzim usponom zahvaljujući Americi, postala motor razvoja u Evropi, ali i motor zla. Bila je osnovni razbijač Jugoslavije i Srbije. Osnivač je zloglasne “Trilaterale” sa Amerikom, Velikom Britanijom i Vatikanom. (Danas broji preko 20 država). Na tajnom osnivačkom sastanku u Vatikanu 26. februara 1971.osnovana je “Trilaterala” ( kojih je po mom računu bilo preko 163) , dok je 1976. u tajnom sporazumu u 11 tačaka među kojima je bilo razbijanje SSSR zbog resursa. Jedna od tačaka bila je i razbijanje Jugoslavije i Srbije i pravoslavlja kao homogenizujućeg elementa pravoslavnih zemalja. Ovde se satanizuju Srbi što je apsurd i da su proglašeni krivci za genocid umesto Hrvata. To je razlog zbog čega nije trebalo dozvoliti ujedinjenje Nemačke.
    Zašto je Amerika podržala Nemačku? Hteli su kao Hitler biti gospodar sveta i jedina sila. Do ovog sporazuma došla je naša kontraobaveštajna služba. Postoji i snimak sa tog sastanka “Trilaterale”, kao i knjiga koju je povodom ovog sporazuma objavio naš kontraobaveštajac na 950 stranica. Nema je u prodaji zbog cenzure . Tu se još nalazi i Srebrenica, Vukovar, Sarajevo… Video sam knjigu kod pokojne Smilje Avramov.
    Svaki sastanak “Trilaterale” posvećen je jednom pitanju i pravi se petogodišnji plan.
    Znači duhovi su pušteni iz boce, a glume dobrotvorne i milosrdne anđele. Verujem da će im neko spaliti krila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here