pixabay.com
Bela kuća

Konferencija pod nazivom “Molitva za mir, stabilnost i pravdu” predstavlja inicijativu ambasade koja ima za cilj da srpsku zajednicu u Americi pokrene na podršku Srbima na Kosovu o Metohiji, ali i da američkoj javnosti i srpskoj dijaspori u SAD skrene pažnju na zabrinjavajuću eskalaciju nasilja, političku i policijsku represiju i kršenje osnovnih ljudskih prava sa kojima se Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno suočavaju, saopštila je Ambasada Srbije u SAD.

“Prvi put u istoriji, Srbija na američkom tlu organizuje konferenciju posvećenu našem najvažnijem nacionalnom pitanju. Ona je odraz i svedok ozbiljnosti, posvećenosti i nove rešenosti Srbije da u Americi odjekne srpski glas, da se predstave stavovi Srbije, i da se i američka i svetska javnost upoznaju sa iminentnom opasnošću od etničkog čišćenja Srba sa našeg vekovnog ognjišta, kao i svakodnevnom borbom za goli život i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji pod represivnim režimom Albina Kurtija”, izjavio je ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić.

Pored ambasadora Đurića koji će otvoriti Konferenciju, kao glavni govornici obratiće se i episkop istočno-američki Irinej, direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Arno Gujon, ugledni predstavnik naše dijaspore Branko Terzić, kao i poznati motivacioni govornik srpskog porekla Nik Vujičić.

Posebni gosti Konferencije jesu predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, među kojima su Nikola Kabašić, bivši predsednik Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, Nebojša Arsić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, i Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca, koji će na specijalnim, tematskim panel diskusijama govoriti o stvarnom stanju ljudskih prava, institucionalnim problemima, humanitarnim pitanjima, kao i sveopštem značaju očuvanja srpskog nasleđa, kulture i tradicije u našoj južnoj pokrajini, navedeno je u saopštenju ambasade.

1 COMMENT

  1. Srbi su u Americi dobri samo kao glasacko telo. Pisi propalo. Lepa vecer, dobri i kvalitetni govornici, ali nista od toga. Samo konkretna akcija drzave Srbije i nikakvo otvaranje ociju Americi koja ih je vec 1999 zatvorila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here