Tanjug
Đorđe Milićević

Ministar zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević održao je konsultativni onlajn-sastanak sa predstavnicima više od 130 udruženja naše dijaspore iz celog sveta. Povod za ovaj radni sastanak je Vidovdanski sabor dijaspore koji će se održati 1. i 2. jula u Beogradu.

– Naša snaga leži u našem jeziku, kulturi i veri, i moramo biti odlučni u tome da asimilacija ne bude na štetu ovih temelja našeg identiteta – istakao je ministar Milićević i naglasio da Vidovdanski sabor dijaspore predstavlja jedinstvenu priliku u očuvanju nacionalnog identiteta našeg naroda u inostranstvu.

Na Saboru će biti prisutno 250 učesnika iz srpske dijaspore iz celog sveta. Učesnici današnjeg konsultativnog sastanka su najavili učešće i izneli predloge za panele koji će biti održani.

Ministar Milićević se zahvalio svima koji su izneli svoje predloge i sugestije i obećao da će učiniti sve da se ubrza rešavanje svih otvorenih pitanja koja eventualno postoje u odnosima dijaspore i matične države.

– Naša dijaspora predstavlja ogromno blago našeg naroda, i na nama je da je podržimo, ohrabrimo i zajedno radimo na ostvarenju zajedničkih ciljeva u pružanju podrške mladim generacijama u rasejanju da ostanu povezane sa svojim korenima. Naš državni i nacionalni interes jeste da stvorimo još čvršće veze matice i dijaspore – zaključio je ministar Milićević.