Vesti
Porodica Paunović

Dobročinstvo započeto pre šest godina, kada je, nakon jednog apela u “Vestima”, prvi put poslala pomoć starima i bolesnima u Raškoj oblasti, a potom nastavila da pomaže i drugim nevoljnicima u ovom kraju i širom Srbije, naša čitateljka, plemenita baka Mira iz Ciriha, nastavlja i u ovoj godini. Najnoviji “paket” pomoći ove dobrotvorke, prispeo u ovaj deo Srbije, “težak” je 500 švajcarskih franaka.

Za uboge i stare

U svom propratnom pismu humana baka Mira ističe da pomno prati nevolje starih i bolesnih na Pešteru, Goliji, Rogozni i severu Kosova, da najugroženijima povremeno šalje pomoć i da je ovoga puta svojim donacijama želela da obraduje siromašne supružnike Dilju i Milanka Drobnjak iz zabitog Pasijeg Potoka na Rogozni, nepokretnu baku Danicu Veljović iz sela Pope kod Tutina, porodicu Paunović iz Ursula na Pešteru, Safeta Kovačevića, poslednjeg pešterskog nomada i teško bolesnu Muratku Ramičević iz Kladnice kod Sjenice. Svi oni dobili su po 100 švajcarskih franaka.

Od polovine prošlog leta nismo dobili nikakvu pomoć, mislili smo da su nas dobrotvori zaboravili i da nam predstoje još teži dani, zbog toga nas je donacija iz Švajcarske puno obradovala – priča Milanko Drobnjak koji se pet godina bori da opstane na svom kućnom pragu na Rogozni i sa suprugom Diljom, koju je doveo iz Albanije, makar i u poznim godinama, dobije potomstvo.

Još nas bog nije pogledao, ali mi ne odustajemo, iako smo u ozbiljnim godinama, želimo naslednika, želja nam je i da stvorimo bar malo bolje uslove za život i da više ne živimo u muci i nemaštini, za sada nam ne ide najbolje, živimo u nadi da će biti bolje i da će nas dobrotvori iz dijaspore, kao sada baka Mira, ponovo obradovati nekom donacijom koja će nam omogućiti da kupimo brašno, namirnice i lekove, platimo struju i odemo do lekara u udaljeni Novi Pazar, bog neka čuva našu dobrotvorku – poručuju supružnici Drobnjak.

Nepokretna: Danica Veljović

Golema tuga

Za razliku od Milanka i Dilje, nepokretna baka Danica Veljović, koja sa sinom Radanom teško živi u selu Pope kod Tutina, nije bila bez pomoći, poslednja donacija uručena joj je pre mesec dana, ali je brzo i potrošena, pa joj je i ova iz Ciriha zlatna.

Možda bi sin Radan nešto i zaradio, dobar je radnik, ali ne sme ni trenutka da me kući ostavi samu, nepokretnu, bolesnu i nemoćnu, živimo od socijale i sevapa, bude za hleb i ništa više, najviše nam treba za lekove, nadam se da će Svevišnji nagraditi gospođu Miru i sve naše dobrotvore – priča starica i ističe da će i donaciju iz Švajcarske potrošiti za najpotrebnije tablete i izmirivanje neplaćenih računa za struju.

O porodici Paunović pisali smo više puta u ovoj godini. Nakon smrti supruga Željka, samohrana majka petoro dece Enela Paunović ne može da opstane u zabitom selu Ursule na Pešteru, humanitarac Hido Muratović želi da im sagradi manju kuću na periferiji Sjenice, naši čitaoci sakupili su im oko 6.500 evra, radovi bi odmah pogli da počnu samo kad bi opština Sjenica obezbedila plac.

Porodica Drobnjak

Svaki evro nam je zlata vredan, nadamo se da će nam opština ipak pomoći, da će biti još pomoći dobrih ljudi i da bi moja deca od jeseni mogla u neku od sjeničkih škola, to je naš san, da li će se ostvariti videćemo – kaže Enela i dobrotvorki Miri šalje velike pozdrave i neizmernu zahvalnost.

Skoro sam dobio vrednu pomoć, pa se ovoj nisam nadao, mnogo će mi značiti – kaže Safet Kovačević, jedini žitelj zabitog sela Pode na samoj granici Srbije i Crne Gore, poslednji pešterski nomad.

Dobio pomoć: Usamljeni Safet

Samoća i neizvesnost

– Živim od danas do sutra, imam nešto stoke i nisam gladan, više me ubija samoća i neizvesnost, džaba mi je što imam mleka i sira kada u kući nemam ni dinara i danima ne sretnem čoveka, donacija će mi omogućiti da u najbližoj prodavnici u selu Dolići, udaljenom desetak

kilometara, kupim kafu, neki sok, malo šećera i brašna i nešto od sredstava za higijenu, hvala puno dobrotvorki, pozdravite je od pešterskog nomada i poželite joj dobro zdravlje – ističe Safet.

Sve za lekove

Usamljena Muratka Ramičević sa teškim oboljenjem srca, živi u trošnoj daščari na periferiji sela Kladnica na Pešteru. Nema nikakva primanja i opstaje uz pomoć rodbine, komšija i dobrotvora iz dijaspore. Svaka pomoć joj je zlata vredna. Kompletnu donaciju iz Ciriha potrošiće za lekove i lekara, dobrotvorki Miri zahvalna je do neba.