H. M. Vujičić
Izložba o zlodelima u Jasenovcu

Memorijalni centri posvećeni jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu imaće istorijski značaj, rekla je direktorka JU Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković i pozvala sve koji imaju neke materijalne dokaze svojih predaka da im dostave.

Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra su proteklog vikenda potpisali predsednici vlada Srbije i Republike Srpske, Ana Brnabić i Radovan Višković, i tom prilikom su istakli da će to biti prioritet dve vlade u narednom periodu.

Tulekovićeva kaže da je istorijski značaj u tome da se autentično mesto stradanja nevinih žrtava adekvatno obeleži.

– Postoje određeni standardi koji se moraju zadovoljiti. Ono što je sigurno jeste da se mora govoriti o uzrocima i posledicama ustaške metodologije – navela je ona u izjavi za RTRS.

Dodala je da se kontinuirano radi na prikupljanju građe i na ostvarivanju komunikacije sa građanima.

– Građani nam dostavljaju fotografije, predmete svojih predaka koji imaju poveznicu sa koncentracionim logorima. Pozvala bih sve koji imaju neke materijalne dokaze od svojih predaka da nam to i dostave i da tako ispričaju svoju priču – navela je Tulekovićeva.

Ona je istakla da se o stradanju u logoru zna mnogo, ali da je cilj izneti što više porodičnih priča, da bi svaki posetilac mogao da se saživi sa pričama i sudbinama stradalih.

U Memorandumu koji su potpisali premijeri Srbije i RS je izražena opredeljenost da, s ciljem negovanja kulture sećanja na žrtve ustaškog genocida pod okriljem nacističke NDH, čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađeni memorijalni centri u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Srbije.

Potpisnici Memoranduma su se obavezali da će obezbediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sećanja na žrtve Jasenovca.

Uključen i patrijarh

Potpisnici Memoranduma saglasni su da spomenici u Donjoj Gradini i u Beogradu budu istog izgleda. Takođe su saglasni i da se, s ciljem realizacije zajedničkog projekta izgradnje memorijalnih centara osnuje zajedničko upravljačko telo koje čine Njegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve, predsednici i premijeri Srbije i Republike Srpske i predsednici parlamenata.

3 COMMENTS

  1. 2000 година смо по наређењу, опраштали свим Србиновим злотворима што нас је дотерало до просијачког штапа.
    Сад нам дижу споменике да никад не заборавимо злочине над Српским народом.
    Или да не заборавимо како смо 2000 година били блесави. Дај Боже да нам се памет враћа оданде у главу.

  2. Srbe bije glas da sve čuvaju, jer će možda zatrebati ! Pa evo posle 80 godina nekom su zatrebale trake iz logora…Zaključak: pravite odmah memorijalne centre za stradale Srbe u okolini Srebrenice, proterane u Oluji, maltretirane u Crnoj Gori i terorisane aktuelno na Kosovou i Metohiji – skupljajte slike, snimke, izjave…bolje da to napravimo odmah, nego da čekamo 80 godina da svi očevici i svedoci poumiru !!! Jedino tako možemo dokazati da su Hag, NATO i Euleks saradnici u Udruženom zločinačkom poduhvatu protiv srpskog naroda! Kao nekada Treći Rajh !!!

    • На жалост, Србија је и данас пуна Титових, шупљоглавих, пионира који сањају о “братству јединству” да свима оростимо, заборавимо… па ајде Јово наново. До задњег Србина Балкану.
      Некад се Србија купала у три мора.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here