Da učinimo malu maturu korisnijom

0

Verbić smatra da treba raditi na tome da se poboljša polaganje male mature
 

"Treba imati u vidu da realizacija završnog ispita ne ide isto u svim školama, da je nekim učenicima potrebna pomoć i da neki imaju prilagođene testove. Vrlo je važno da vidimo šta možemo da uradimo da test bude korisniji, ne samo za sistem nego i za same učenike", kazao je Verbić prilikom posete učenicima Škole za decu oštećenog vida "Veljko Ramadanović" u Beogradu.

 

On je rekao da u ovoj školi postoje učenici koji završne testove rade na Brajevom pismu, da su testovi njima prilagođeni, jer oni ne mogu da rade geometrijske zadatke ili čitaju grafikone.

 

Direktorka škole Rada Laban izjavila je da danas kombinovani test polaže 13 učenika, od kojih osam polaže redovno, dok je za pet školaraca test prilagođen.

 

Verbić je dodao da smatra da je ova generacija mnogo bolje pripremljena za malu maturu i da je Ministarstvo zadovoljno kako protiče polaganje.

 

Upitan o lažnim testovima koji su se pojavili, ministar je kazao da ga to ne čudi, jer, kako je rekao, "u takvom društvu živimo".

 

"Apsolutno mi nije žao roditelja koji su dali pare za te testove, samo mi je žao dece koja su stekla lažni utisak ili lažnu nadu da tako mogu da pristupe polaganju", naveo je Verbić.

 

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas polažu kombinovani test iz pet predmeta – fizike, hemije, biologije, geografije i istorije, čime će biti završeno polaganje male mature za ovu godinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here